Aproximativ 2,2 miliarde de oameni din lume nu au acces la servicii de apă potabilă gestionate în siguranță. Acest lucru se întâmplă pe o planetă care este acoperită cu 71% de acel element esențial pentru viață. Ceea ce pare a fi o contradicție, este, de fapt, provocarea-cheie pentru viitorul umanității: Cum putem transforma apa oceanelor în apă potabilă? Răspunsul pare să fie găsit într-un oraș mic din Kenya, în apropierea graniței cu Somalia, scrie brightside.me.
Tehnologia va fi utlizată pentru a reactiva activitatea economică în zonele afectate de secetă
Această nouă stație de tratare a apei a fost dezvoltată de ONG-ul GivePower. Testul pilot a îmbunătățit deja viața oamenilor din Kiunga, un oraș mic din Kenya, iar tehnologia va fi utilizată și în alte țări ale lumii, inclusiv pentru a reactiva economia în zonele afectate de secetă.
Potrivit unui raport publicat de UNICEF și Organizația Mondială a Sănătății, una din trei persoane din lume nu are acces la apă potabilă. Condițiile sunt și mai rele în Africa Subsahariană. Acesta este motivul pentru care zona a fost aleasă pentru a instala primul sistem de panouri solare care transformă apa sărată din Oceanul Indian în apă potabilă curată.
Sistemul produce apă potabilă pentru 35 de mii de persoane pe zi
O uzină de desalinizare obișnuită consumă cantități mari de energie, procesul este scump și poate funcționa doar în zonele care au facilități pentru a produce și distribui energie. ONG-ul a soluționat aceste probleme folosind o tehnologie pe care o numesc „ferme solare de apă”, care implică instalarea panourilor solare capabile să producă 50 de kilowati de energie, baterii Tesla de înaltă performanță pentru a o depozita și 2 pompe de apă care funcționează 24 de ore pe zi.
În plus, potrivit GivePower, calitatea apei este mai bună decât cea a unei uzine desalinizatoare tipice. Nici măcar nu are impactul negativ asupra mediului pe care procesul îl provoacă de obicei (extracția sării produce reziduuri saline și poluanți dăunători animalelor și plantelor).
Înainte de aceasta, locuitorii din Kiunga trebuiau să meargă aproximativ o oră pentru a avea acces la singura lor sursă de apă, de altfel murdară (o fântână apa căreia provenea dintr-un canal unde se scăldau animalele).
Continuarea articolului, aici