De patru zile, ploile torențiale ce au căzut peste nordul insulei Sumatra au provocat ieșirea din matcă a râurilor și evacuarea a peste 24.000 de oameni din fața apelor.
Autoritățile indoneziene au declarat că doi copii au murit din cauza inundațiilor, iar nivelul apelor a crescut cu până la trei metri în zonele rezidențiale, relatează Agerpres. Mai mulți activiști de mediu susțin că inundațiile sunt o consecință a defrișărilor.
„Dacă distrugem mediul în amonte, însă autorităţile se ocupă doar de aval, acest lucru nu rezolvă problema, iar inundaţiile vor continua să aibă loc în fiecare an,”, a precizat directorul executiv al Walhi din Aceh, Ahmad Shalihin, relatează sursa citată.
Apele au cuprins orașul Lhoksukon în nordul Sumatrei
Autoritățile din orașul Aceh au declarat stare de urgență după ce zeci de clădiri au fost distruse din cauza inundațiilor. Țara vecină, Malaezia, a fost puternic afectată în urmă cu o lună din cauza ploilor, unde peste 50 de oameni și-au pierdut viața. Numărul de persoane evacuate în adăposturile guvernamentale a fost de aproximativ 13.000, iar statele Johor, Malacca și Sabah au fost cele mai grav afectate.
Peste 70.000 de oameni au fost evacuați la sfârșitul anului 2021 în mai multe state din Asia de Sud-Est din cauza ploilor puternice. Reamintim că atât în Indonezia, cât și în Malaezia, în sezonul ploios, alunecările de teren și inundațiile sunt foarte frecvente.
Mii de oameni au rămas fără adăpost
În urmă cu 17 ani, în ziua de Crăciun, în largul insulei indoneziene Sumatra s-a produs un cutremur de peste 9 grade pe scara Richter și a durat 10 minute. Acesta a fost atât de puternic încât axa Pământului s-a mișcat cu un centimetru.
În urma cutremurului, valuri tsunami de peste 30 de metri au afectat state precum Thailanda, Indonezia, Myanmar, Somalia, Kenya, Tanzania, Africa de Sud, Seychelles, Bangladesh și Australia. Aproape 2 milioane de oameni au rămas fără adăpost, iar pagubele au fost estimate la 10 miliarde de dolari.
Majoritatea victimelor au fost în Indonezia (aproape 100.000 de morți) și Sri Lanka (aproape 50.000 de morți).