Astronautul american Walter Cunningham, ultimul membru supraviețuitor al primei misiuni Nasa care a transmis în direct de pe orbită, a murit la vârsta de 90 de ani. Apollo 7 a fost o misiune cu echipaj uman de 11 zile, în 1968, care a testat capacitatea de andocare în spațiu. Echipajul a câștigat și un premiu Emmy pentru transmisia sa, potrivit g4media.ro.
Misiunea a deschis calea pentru aterizarea pe Lună a misiunii Apollo 11, aproape un an mai târziu. Nasa a confirmat decesul lui Cunningham și a declarat că acesta a fost „esențial pentru succesul programului nostru de aselenizare”.
Un reprezentant al familiei a declarat că acesta a murit marți, la un spital din Houston, din cauze naturale, „după o viață plină și completă”. „Dorim să ne exprimăm imensa noastră mândrie pentru viața pe care a trăit-o și profunda noastră recunoștință pentru omul care a fost – un patriot, un explorator, pilot, astronaut, soț, frate și tată”, a afirmat familia Cunningham într-o declarație transmisă de Nasa, agenția spațială americană. Cunningham s-a născut în Creston, Iowa, și a obținut un masterat în fizică la Universitatea California din Los Angeles. În timp ce lucra ca civil la acea vreme, el a fost unul dintre cei trei astronauți aleși pentru primul zbor cu echipaj uman din cadrul programului Apollo. În calitate de pilot al modulului lunar pentru Apollo 7, a fost însoțit de căpitanul de marină Walter Schirra și de maiorul Donn Eisele din cadrul Forțelor Aeriene. El a servit în Marina și în Infanteria Marină a SUA și a zburat în 54 de misiuni la bordul unui avion de vânătoare deasupra Coreei, retrăgându-se cu gradul de colonel. După ce s-a retras de la Nasa în 1971, astronautul a devenit vorbitor public și prezentator de radio. A devenit, de asemenea, un negaționist declarat al schimbărilor climatice cauzate de om, în ciuda consensului majorității oamenilor de știință potrivit căruia oamenii au contribuit la creșterea temperaturilor medii pe Pământ. „Sunt unul dintre acei oameni care nu au privit niciodată înapoi”, a spus el.