Agenția Națională Anti-Doping (ANAD) atrage atenția sportivilor cu privire la un eventual tratament cu Ivermectină, produs de uz veterinar, despre care se vehiculează că ar fi eficient în lupta cu noul coronavirus.
„În contextul pandemiei de coronavirus, Agenția Națională Anti-Doping face următorul anunț: Sportivii trebuie să cunoască faptul că le este interzis un eventual tratament cu medicamentul comercializat sub denumirea de Ivermectina Pasteur FP 20 – comprimate pentru tratamentul endoparazitozelor produse de nematode și în ectoparazitozele produse de acarieni la câini”, se arată în comunicatul Agenției Naționale Anti-Doping.
Totodată, este precizat că substanțele din acest medicament se află pe lista substanțelor interzise. „Un comprimat conține 3mg de Ivermectină, substanță care se încadrează în Lista Interzisă 2021 la categoria S0 – SUBSTANȚE NEAPROBATE (orice substanţă farmacologică, ce nu este cuprinsă în una dintre următoarele secţiuni ale Listei şi nu este aprobată de nicio autoritate guvernamentală de reglementare în domeniul sănătăţii pentru uzul terapeutic uman – de exemplu, medicamente aflate în curs de dezvoltare preclinică sau clinică sau retrase, medicamente «designer», substanţe aprobate doar pentru uz veterinar – este interzisă permanent)”, se mai arată în comunicatul ANAD.
Ministerul Sănătății și efectele Ivermectinei
Reprezentanții Ministerului Sănătății au postat, luni, pe pagina de Facebook, că nu există niciun studiu randomizat cu privire la Ivermectină și COVID-19 publicat într-o revistă de specialitate care să fi urmărit ca obiectiv principal un criteriu clinic, precum simptome, spitalizare, intubare, moarte și care să fi observat vreun beneficiu în privința acestuia.
„Studii preclinice (pe animale) și clinice observaționale oferă indicii că Ivermectina ar putea fi utilă în tratamentul pacienților cu COVID-19, însă aceste date trebuie confirmate prin alte studii. Administrarea medicamentelor fără o recomandare a unui medic poate fi dăunătoare sănătății. Un medicament odată administrat poate genera efecte benefice, poate să nu aibă niciun efect sau să genereze efecte negative. Cel mai bun mod de a afla ce efecte are cu adevărat un tratament este evaluarea printr-un studiu randomizat. Mai multe studii randomizate cu design riguros sunt în curs”, scriu cei de la Ministerul Sănătății.
Citește și: Și în România, serul AstraZeneca va fi pentru cei între 18 și 55 de ani