Președintele Parlamentului European, David Sassoli, a aprobat miercuri recomandarea Comisiei pentru afaceri juridice (JURI) prin care legislativul european va introduce o acțiune la Curtea de Justiție a UE privind chestiunea obligativității vizelor pentru SUA care încă revin unor state membre ale UE, au declarat surse europene pentru CaleaEuropeană.ro.
Potrivit sursei citate, într-o rezoluție adoptată în luna octombrie a anului trecut, Parlamentul European a solicitat Comisiei Europene să pună capăt discriminării SUA privind obligativitatea vizelor pentru România, Bulgaria, Cipru și Croația. Rezoluția, adoptată cu 376 voturi pentru, 269 împotrivă și 43 abțineri, îndeamnă Comisia Europeană să prezinte un act juridic ce prevede suspendarea pentru o perioadă de douăsprezece luni a exonerării de obligația de a deține viză pentru cetățenii SUA, după cum este stabilit în așa-numitul mecanism de reciprocitate.
„Nu e corectă această dublă măsură”
Europarlamentarul român, Corina Crețu a salutat această decizie, care ar putea pune capăt dezechilibrului în care România se află, fiind una dintre puținele țări din UE ce încă are nevoie de viză de SUA.
„Cred că ar fi o situație normală care ar pune capăt dezechilibrului în care ne aflăm – atât timp cât cetățenii tuturor celorlalte State Membre nu au această obligație. Mă bucur că demersul nostru din Parlamentul European merge mai departe, în baza principiului solidarității dintre Statele Membre UE. Am spus-o și cu altă ocazie: nu e corectă această dublă măsură. Speranța mea e ca, odată finalizată această procedură – și cu sprijinul Consiliului European – în maximum doi ani SUA să elimine vizele pentru români. În caz contrar, Uniunea Europeană ar trebui să impună vize cetățenilor americani – ceea ce cred că ar reprezenta o situație nedorită atât pentru SUA, cât și pentru UE.”, a scris europarlamentarul Corina Crețu, pe Facebook.
Citește și: Texas fără mască. Guvernatorul Abbott ridică interdicțiile