Doodle-ul de astăzi a fost dedicat artistei Geta Brătescu, acesta fiind modul în care motorul de căutare sărbătorește ceea ce ar fi fost a 95-a aniversare a artistei plastice. Geta Brătescu s-a născut pe 4 mai 1926 la Ploiești. Acesta este considerată una dintre marile personalități în arta contemporană est-europeană, în acelați timp și cel mai răsunător nume din România în ceea ce privește arta conceptuală.
Ea a debutat în 1946, la Salonul Oficial de Alb-Negru, Sala Dalles, București, cu un desen în cărbune. Un an mai târziu a avut prima expoziție personală la galeria Căminul Artei din București. Lucrările sale au fost expuse la Galerie im Taxispalais în Innsbruck, Muzeul Naţional de Artă al României din Bucureşti, A Foundation din Liverpool, Index Foundation din Stockholm, e-Flux New York, Istanbul Biennale, MACBA Barcelona, Mumok Vienna, Kalmar Museum din Suedia, Galerie Barbara Weiss din Berlin, Museum of Modern Art (MoMA) din New York.
Opera Getei Brătescu a inspirat tinerii artiști, o gălățeancă, Irina Șelaru, fiind cea care a creat doodle-ul zilei. Absolventă a Liceului de Arte „Dimitrie Cuclin” Galați, în 2016, apoi a Universității de Artă și Design Cluj Napoca, Irina Șelaru a povestit pentru Google modul în care opera Getei Brătescu au adus un plus în cariera sa, aflată la început de drum.
„Îmi amintesc zilele în care eram în primii ani de liceu și mergeam la muzeul de artă pentru a vorbi despre artiști celebri și, în cele din urmă, pentru a le desena capodoperele. Unul dintre acești artiști a fost Geta Brătescu și îmi amintesc că am fost fascinată mai ales de tapiseriile ei. Acum, când mă gândesc la asta, mi se pare incredibil felul în care amintirile din trecutul nostru vin să ne întâlnească acum. Nu m-am gândit niciodată că aș putea avea această mare oportunitate de a crea ilustrații pentru unii dintre artiștii mei români preferați”, a declarat Irina Șelaru.
„Pur și simplu frumusețea de a avea ceva de numit o adevărată pasiune”
Artista Irina Șelaru își dorește ca ceea ce a realizat pentru celebrarea Getei Brătescu să dea un sentiment pozitiv privitorului. „Ar trebui să te facă să uiți de problemele tale de zi cu zi, cel puțin pentru o vreme, și să te facă să simți o bucurie pură. Îmi place foarte mult când fiecare are propria idee și concept despre o piesă de artă. Prin urmare, ceea ce aș vrea ca oamenii să vadă când se uită la Doodle-ul meu, ar fi pur și simplu frumusețea de a avea ceva de numit o adevărată pasiune”, a mai spus Irina Șelaru.
Citește și: Cornel Ilie, artist pe scenă, om obișnuit în particular