Când nu mai ai pe cine să dai vina pentru că te simți amenințat și discriminat, dai vina pe urși. Dai vina pe natură, că e prea multă. Dai vina pe copaci, că-ți cresc în cale. Și n-ai cum să ajungi la mall-ul ăla nou și să-i cumperi puștiului un urs de pluș. Dai vina pe animalele care nu-s de pluș, că-s prea multe, prea vii, și nu ai cum să mai faci grătare și să-ți lași urmele mizere la margine de pădure.
Dai vina pe urși pentru că nu poți da vina pe tine. Și pentru că urșii nu se pot apăra. Și nici unde să fugă nu mai au, pentru că ți-ai făcut casă din casa lor. Și nici petiție împotriva ta nu au cum să facă. Și partea tristă e că ei nu ar face petiții care să te condamne la moarte.
În câțiva pași simpli, un copil de 4 ani poate înțelege că, dacă tai pădurea, te mănâncă lupul. Copilul ăla de 4 ani va găsi soluția simplă: nu tăia pădurea.
Nu am să fac separatisme între etnii. Am să spun doar atât: președinții de Consilii Județene din Harghita, Covasna și Mureș au declarat război naturii din România.
Péter Ferenc, președintele Consiliului Județean Mureș caută soluții: „Mare parte a vieții mele am petrecut-o în natură. Îmi sunt binecunoscute pădurile și munții din zona Mureș, iar pe baza acestei experiențe pot să afirm faptul că nu ne-am confruntat cu o asemenea situație până acum când numărul de carnivore mari este atât de mare la noi în regiune. Faptul că urșii intră frecvent în teritoriile locuite de oameni, respectiv înmulțirea numărului atacurilor acestora pun în pericol viața oamenilor.
Aceasta este o problemă foarte gravă la care ar fi trebuit ca guvernul să ia măsuri cu mult timp în urmă. Dat fiind faptul că în urma numeroaselor întrevederi nu s-au luat măsuri, împreună cu colegii mei am hotărât să încercăm să atragem atenția asupra acestei probleme și la nivel european” –a afirmat Péter Ferenc.
Nu, Ferenc. Nu urșii sunt cei care intră în casele oamenilor. Nu urșii sunt cei care intră pe teritoriul tău. Nu urșii îți stau în cale. Tu ești cel în plus în toată ecuația asta. Tu și cei care vor să semneze petiții care condamnă natura la moarte.
Tamás Sándor președintele Consiliului Județean Covasna afirmă:
”Noi aici, în regiunea noastră trăim zi de zi experiența periculoasă de a coabita cu ursul. Vorbim de un dezechilibru natural care durează de mai mulți ani. Și nu mai este vorba de animale protejate de lege, de un aspect de protecție a mediului, ci despre siguranța și viața oamenilor.
Din partea guvernului român nu există nici o intenție de a rezolva această problemă de aceea apelăm la Uniunea Europeană. Prin semnarea petiției sprijiniți inițiativa oferind mai multe șanse de a se găsi o rezolvare a problemei. Să arătăm că este o problemă a tuturor celor are trăiesc în această zonă și pentru a cărei rezolvare este urgentă găsirea unei soluții”.
Atunci când aerul pe care-l vom respira va fi aerul condiționat de la mall, atunci când vom importa urși (așa cum am importat zimbri), atunci când singurele flori vor fi cele din plastic, poate atunci vom renunța să mai semnăm petiții care ucid.
Unii plantează, în timp ce alții taie. Unii construiesc un sanctuar, în timp ce alții omoară pentru trofeu. Unii aduc zimbrul înapoi în țară, în timp ce alții condamnă ursul la moarte.
Citește și: Rămânem fără păduri, dar ne mândrim cu ele