Fenomen astronomic inedit în această săptămână

Șase planete se vor alinia pe cer

Sursă foto: Pixabay
Sursă foto: Pixabay

Mercur, Marte, Jupiter, Saturn, Neptun și Uranus se vor alinia la noapte, înainte de zorii zilei. Fenomenul spectaculos va ține câteva zile, dar cei care vor să vadă „parada” e bine să știe că doar două planete vor fi vizibile cu ochiul liber, Saturn și Marte. Pentru restul vor avea nevoie de telescop, potrivit digi24.ro.

În această săptămână un spectacol impresionant și rar va avea loc pe cerul nopții: alinierea a șase planete.

Evenimentul, care începe luni luni, va aduce în prim-plan planetele Mercur, Marte, Jupiter, Saturn, Neptun și Uranus. Oamenii de știință numesc acest fenomen „o paradă cerească”. Profesorul Danny Steeghs, de la Universitatea din Warwick, a declarat că evenimentul, care ar trebui să fie vizibil în întreaga lume, ar urma să aibă loc în jurul răsăritului soarelui, dar nu va fi foarte vizibil în est, ceea ce înseamnă că pasionații vor avea nevoie de echipament special pentru a le vedea clar. Unele planete pot fi vizibile cu ochiul liber, deși poluarea luminoasă ar putea provoca dificultăți.

„Marte și Saturn sunt cele mai accesibile, le puteți vedea înaintea celorlalte planete”, a spus Steeghs.

Planetele vor apărea într-un aranjament diagonal pe cer, începând cu Saturn, urmat de Neptun, apoi Marte, Uranus și Mercur. Jupiter va apărea cel mai aproape de orizont. Fenomenul va dura câteva zile, în timp ce aceleași planete se vor alinia – deși într-o ordine diferită – în august și în ianuarie 2025, șapte planete urmând să se alinieze în februarie anul viitor. „Vor exista destul de multe evenimente similare în următorii câțiva ani, deoarece planetele se mișcă destul de încet și Pământul se mișcă destul de repede”, a spus Kennedy. Ed Bloomer, astronom la Observatorul Regal Greenwich, i-a avertizat pe „observatori” să nu se uite la soare în timp ce observă planetele, ca să nu aibă probleme medicale și i-a sfătuit să admire planetele în afara orașelor, pentru a le vedea mai bine.

Dorian Popa trimis în judecată pentru consum de canabis