Bacalaureat 2024: Azi se susţine proba la alegere a profilului

Pe data de 5 iulie este programată proba de limba şi literatură maternă

Elevi
Elevi sursa foto pixabay

Absolvenţii de liceu susţin, joi, proba la alegere a profilului în cadrul examenului de Bacalaureat. Aceasta este ultima probă scrisă pentru majoritatea candidaţilor. Vineri, vor participa la examen doar elevii care urmat studiile într-o limbă a minorităţilor naţionale, potrivit g4media.ro.

Examenul de bacalaureat continuă, joi, cu proba la alegere a profilului şi specializării

Astfel, în funcţie de filieră, profil şi specializare examenul se susţine la una dintre cele 10 discipline posibile: biologie, chimie, fizică, economie, filosofie, geografie, informatică, logică, argumentare şi comunicare, sociologie şi psihologie. De asemenea, în 5 iulie este programată proba de limba şi literatura maternă (pentru elevii de la toate filierele, profilurile şi specializările, care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale).

Peste 134.000 de candidaţi (peste 119.000 din promoţia curentă şi peste 15.000 din seriile anterioare) erau aşteptaţi să susţină examenul în această sesiune (toate probele sau, în funcţie de rezultatele obţinute în sesiunile anterioare şi recunoscute ca atare, doar probele nepromovate). Mai mult de 2.000 dintre ei au absentat la primele probe scrise.

Reprezentanţii Ministerului Educaţiei au adăugat că probele încep la ora 9:00, accesul elevilor în săli fiind permis, în baza unui act de identitate valid, până la ora 8:30.

”Pentru redactarea unei lucrări scrise/rezolvarea subiectelor sunt prevăzute trei (3) ore, calculate din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor în sala de examen. Beneficiază de prelungire (cu cel mult două ore) candidaţii cărora li s-a aprobat solicitarea în acest sens de către comisiile judeţene, conform Procedurii de asigurare a condiţiilor privind egalizarea şanselor pentru elevii cu deficienţe de vedere, deficienţe de auz şi tulburări de neurodezvoltare”, au mai explicat reprezentanţii Ministerului Educaţiei.

Ei au mai afirmat că pentru rezolvarea subiectelor, candidaţii vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor vor utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la matematică şi geografie, candidaţii pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise, hârtia folosită este doar cea distribuită în sălile de examen.

Mită de 70.000 de euro pentru obținerea unui aviz de la Autoritatea Aeronautică Română