Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie (SRM), a declarat la Digi 24 că multe dintre Direcțiile de Sănătate Publică (DSP) nu sunt pregătite pentru numărul mare de solicitări venite din partea populației cu privire la epidemia cu noul coronavirus.
„Este adevărat. Este un lucru foarte adevărat că Direcțiile de Sănătate Publică, chiar dacă au fost gândite la un moment dat și proiectate ca să poată să răspundă la o amenințare majoră la adresa sănătății publice – așa s-a întâmplat la sfârșitul anului 2004 – între timp au devenit ținta unor restructurări, a unor așezări de gândiri de natură mai puțină administrativă. În momentul de față, multe dintre Direcțiile de Sănătate Publică nu sunt pregătite nici din punct de vedere numeric (al numărului de angajați), al structurii resurselor umane, al motivației resurselor umane – pentru că trebuie să fii și motivat. Și cred că procesul de instruire, care ar trebui să fie permanent în zona aceasta de sănătate publică nu a putut să răspundă în timp”, a spus Alexandru Rafila la Digi 24.
Totodată, Rafila a ținut să precizeze că situația de la nivelul DSP-urilor nu are legătură cu guvernarea actuală și speră ca alocările de personal, anunțate de ministru Tătaru, precum și o regândire a sistemului să ajute la dezvoltarea unui sistem funcțional.
„Sistemul de sănătate publică e un sistem care trebuie să fie totdeauna funcțional, pentru că face parte din siguranța națională și (…) amenințările sunt multiple, nu sunt legate doar de partea de boli infecțioase, care este una foarte importantă. Există foarte multe alte elemente legate de mediu, de radiații, de factori, de siguranță la locul de muncă. Toate aceste elemente sunt integrate la nivelul unei Direcții de Sănătate Publică”, a mai spus Rafila.
Citește și: Rafila, explicații legate de recordul infectărilor din București