Ministrul Mediului avertizează: Sudul țării se transformă într-o mică Sahara

Potrivit ministrului, clima din România va fi asemănătoare cu cea din Grecia în 20 de ani.

Ministrul Mediului Mircea Fechet susține că în următorii 20 de ani clima din România va fi asemănătoare cu cea din Grecia și că vom trece prin perioade lungi de caniculă cu multe fenomene meteo extreme, care vor genera schimbări în toată societatea românească, potrivit digi24.ro.


Nici anotimpurile nu mai sunt aceleași, subliniază oficialul, care vorbește despre posibilitatea ca fructele cu care am crescut să se împuțineze, oferind perspectiva cultivării unor noi soiuri de plante. 

Mircea Fechet semnalează că schimbările climatice conduc la deșertificarea sudului României un fenomen care se întâmplă acum și asupra căruia intervenția prin împădurire trebuie să fie realizată rapid.
„Acum, este bine de știut că dacă lucrurile or să continue așa cum specialiștii din ANM spun că or să continue, clima din România în următorii 20 de ani va fi asemănătoare cu clima din Grecia, pe care o cunoaștem. Vom avea un climat arid, vom avea perioade lungi de caniculă, multe fenomene meteo extreme. Și-atunci, eu cred că întreaga societate românească se va schimba. Nu doar în legătură cu modul în care vom munci sau cu intervalele orare la care vom fi mai activi. Eu cred că ne va afecta viața tuturor, indiferent că suntem în câmpul muncii, pensionari, copii sau adulți.Se spune că, inclusiv fructele cu care am crescut – cu care suntem obișnuiți să le mâncăm și cultivăm – ar putea ca parte din ele să se împuțineze la fel cum există posibilitatea cultivării unor noi tipuri de plante. Așa cum oamenii se vor adapta, cu siguranță și agricultura se va adapta”, susține ministrul Mediului, Mircea Fechet.


Ministrul precizează că cele patru anotimpuri nu mai sunt demult patru, fiind  modificate în intensitate și durată. El arată că acum trecem de la iarnă la vară mult mai rapid , nemaifiind o delimitare precisă între acestea.

„Clima deja s-a schimbat foarte mult. Nici nu mai trebuie să întrebăm bătrânii. Până acum, mereu întrebam, la câte o viitură, dacă s-a mai întâmplat așa ceva vreodată. Îmi spuneau specialiștii de la Apele Române că, la viitura de la Gurahonț, statistic vorbind, un astfel de debit se poate petrece o dată la 200 de ani. Când auzi că s-a întâmplat într-o anumită perioadă ceva ce s-a întâmplat în ultimul mileniu de cinci ori, bineînțeles că îți pui semne de întrebare. Sudul României se deșertifică și există riscul, dacă nu intervenim rapid – și împădurirea este unul dintre instrumentele testate și pe care le avem deja la îndemână – să se transforme într-un mic deșert Sahara, păstrând proporțiile. În ceea ce privește fenomenul deșertificării, sunt convins că autoritățile publice locale și celelalte entități împreună cu Ministerul Mediului vom reuși prin împăduriri nu doar să stopăm deșertificarea, ci să creăm fenomenul invers – acela de aduce natura la starea inițială”, arată Mircea Fechet. Clopotul istoric dintr-un oraș italian nu mai bate după ce turiștii s-au plâns de zgomot