România, primul loc în Europa la decese provocate de accidente rutiere 

Aproape o treime din victime sunt pietoni

Sofer
Sofer sursa foto pixabay

În România se înregistrează cele mai multe accidente rutiere mortale din Uniunea Europeană, potrivit celor mai recente date ale Eurostat. Situația este neschimbată de șase ani, aproape o treime din victime fiind pietoni, potrivit ziare.com.

În 2022, România a avut 86 de decese în accidente rutiere la fiecare milion de locuitori, arată cele mai recente date ale biroului european de statistică

Comparativ, media europeană este de 46 de decese la un milion de locuitori. Mortalitatea rutieră din țară a fost cea mai mare din blocul comunitar pentru șase ani la rând. În 2022, România a fost urmată de Bulgaria, Croația, Grecia și Letonia, alte țări care au depășit semnificativ media europeană. În cifre absolute, 1.633 de persoane au murit ca urmare a unui accident rutier în 2022, dintre care cea mai mare pondere o au șoferii, reprezentând 46% dintre decese.

Accidentele sunt mai periculoase pentru pietoni decât pentru pasageri, din moment ce acele persoane din prima categorie reprezintă 32% dintre victime, în timp ce pasagerii reprezintă 21% dintre victime

În jur de 85% dintre cei care mor în astfel de accidente au vârste peste 25 de ani. Cea mai mare mortalitate rutieră se întâlnește la categoria 25-49 de ani, interval care cuprinde peste 29% dintre victime. Totuși, aceasta este și cea mai numeroasă grupă de vârstă. Similar, peste 29% dintre persoanele care își pierd viața au vârste între 50 și 64 de ani, iar 27% dintre victime au peste 65 de ani. Copii cu vârste sub 15 ani reprezintă 4% dintre victime.

Trupa Aerosmith a anunțat retragerea din turnee