Dacă la nivelul învățământului preșcolar și preuniversitar au fost deja publicate ghidurile cu norme privind organizarea și desfășurarea activităților în anul școlar 2020-2021, în contextul pandemiei, pentru „universitari” regulile se lasă așteptate.
Astfel încât, reprezentanții Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) au concluzionat că nici ministerul Educației, nici cel al Sănătății nu au ținut cont de „principiile transparenței și a fundamentării deciziilor”, iar întreaga responsabilitate revine universităților „prin crearea unui mediu educațional predictibil, coerent și sigur pentru studenți”, se arată într-un comunicat al ANOSR.
Studenții din campus, „ai nimănui”
Totodată, reprezentanții ANOSR au evidențiat faptul că lipsește orice recomadare cu privire la situația studneților cazați în campusurle universitare, „în momentul apariției a trei cazuri confirmate de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2. Astfel, atunci când acestea vor proveni din formații de studiu diferite, se va suspenda procesul didactic pentru o perioadă de 14 zile de la data confirmării ultimului caz, la nivelul întregii instituții, în urma unei anchete epidemiologice. Însă, în mod corelativ, era necesar a se specifica și modalitatea-cadru în care va fi operaționalizată cazarea în spațiile universității în această perioadă de suspendare”, se mai arată în comunicat.
„Ne aflăm cu siguranță într-o perioadă marcată inerent de incertitudine iar soluțiile nu pot fi universal valabile. Fără o consultare a studenților din partea tuturor autorităților și instituțiilor competente măsurile pot fi deconectate de la problemele pe care și le pun studenții la începutul anului, de așteptările sau nevoile lor. Avem speranța că universitățile vor analiza realist și în ansamblu măsurile posibile astfel încât să asigure condițiile optime pentru desfășurarea adecvată a actului educațional, să pregătească preventiv activitățile online mai mult ca posibile în multe centre universitare și să ofere studenților predictibilitatea întregului proces”, a declarat Horia-Șerban Onița, președintele ANOSR.
Citește și: Guvernul a stabilit prin ordonanță de urgență regulile pentru începerea noului an școlar și universitar