Sistem de monitorizare a lacurilor glaciare în Himalaya

Sistemul de alertă a fost instalat de guvernul din India

Muntii Himalaya
Muntii Himalaya sursa foto pixabay

Guvernul indian instalează în Himalaya (nord) un sistem de monitorizare şi avertizare de ultimă generaţie pentru a limita riscurile de inundaţii cauzate de ruptura lacurilor glaciare, o ameninţare crescută de încălzirea globală, potrivit g4media.ro.

În următorii trei ani, echipe de geologi, hidrologi, meteorologi şi ingineri urmează să instaleze acest dispozitiv în jurul a 190 de lacuri de înaltă altitudine considerate a fi cele mai periculoase, a anunţat Autoritatea indiană de gestionare a catastrofelor (NDMA).

Apa din aceste lacuri se poate deversa brusc în aval atunci când trece de bariera naturală de gheaţă care o reţine, provocând inundaţii catastrofale. Oamenii de ştiinţă se tem de o accelerare a acestor fenomene din cauza încălzirii globale, care topeşte gheţarii din lanţul Himalaya într-un ritm alarmant. În octombrie 2023, peste 70 de persoane şi-au pierdut viaţa în nord-estul Indiei după spargerea unuia dintre cele 7.500 de lacuri glaciare înregistrate în ţară.

O echipă a NDMA lucrează în prezent în jurul a şase lacuri din această regiune a statului Sikkim (nord-est) pentru a instala noul sistem de alertă.

„Am făcut progrese semnificative în gestionarea acestor riscuri”, a declarat Safi Ahsan Rizvi, managerul de proiect al NDMA. „Am echipat deja 20 de lacuri până în prezent, 40 vor fi echipate până la sfârşitul acestei veri”, a precizat el. Volumul lacurilor glaciare a crescut cu 50% în ultimii treizeci de ani din cauza încălzirii globale. Aproximativ 15 milioane de oameni, potrivit unui studiu publicat în 2023 în revista Nature Communications, trăiesc pe o rază de 50 de km în jurul unui lac glaciar şi sunt expuşi la inundaţii în cazul unei rupturi, jumătate dintre ei fiind în India, Pakistan, Peru şi China.

Polițist din Olt anchetat după ce ar fi încercat să sustragă o probă într-un dosar