Barajele din țară vor fi controlate în regim de urgență după incidentul produs la Roșia Montană, a anunțat Comitetul Național pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU), potrivit digi24.ro.
Controalele vor fi efectuate de Ministerul Mediului și Ministerul Dezvoltării, prin Apele Române și Inspectoratul de Stat în Construcții
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a dispus măsuri de verificare tehnică a calităţii construcţiei şi siguranţei exploatării barajelor aflate pe teritoriul României.
Pe data de 1 octombrie 2022 a avut loc o fisurare la barajul lacului de acumulare Tăul Mare din judeţul Alba care a impus adoptarea urgentă a unor acţiuni de răspuns, inclusiv evacuarea preventivă a locuitorilor din localitatea Roşia Montană.
Potrivit hotărârii CNSU, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, prin Administraţia Naţională Apele Române şi Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, prin Inspectoratul de Stat în Construcţii, este desemnat să efectueze, în regim de urgenţă, controale sau verificări de specialitate privind calitatea construcţiei şi siguranţei în exploatare a barajelor, din aria de competenţă.
Acţiunile de control/verificare se desfăşoară la barajele încadrate în categoriile C şi D, indiferent de deţinător.
„Controalele/verificările (…) urmăresc, dar fără a se limita la acestea, performanţa privind calitatea în construcţii, evaluarea stării de siguranţă în exploatare, comportarea obiectivelor, starea de uzură, existenţa şi funcţionalitatea aparaturii de monitorizare, control şi avertizare, precum şi riscurile la care sunt expuse”, mai prevede documentul.
Autorităţile publice menţionate pot coopta specialişti care să facă parte din comisiile de control/verificare din cadrul altor instituţii sau organizaţii publice sau private ce deţin competenţă şi atribuţii în domeniu. Acestea întocmesc un raport, care cuprinde starea de fapt, concluziile verificărilor, precum şi recomandările necesare.