Premiul Nobel pentru fizică din 2022 a fost câștigat de Alain Aspect, John F. Clauser și Anton Zeilinger pentru „pentru experimentele cu fotoni, stabilind încălcarea inegalităților Bell și pionierat în știința informației cuantice”, a comunicat marți Academia Regală Suedeză pentru științe, potrivit digi24.ro.
Rezultatele celor trei lor au deschis calea pentru o nouă tehnologie bazată pe informații cuantice, a mai spus Academia Suedeză pentru Științe.
Potrivit Academiei Suedeze pentru Științe, folosind experimente inovatoare, Alain Aspect, John Clauser și Anton Zeilinger au demonstrat potențialul de a investiga și controla particulele care se află în stări corelate.
„Ce se întâmplă cu o particulă dintr-o pereche corelată / încâlcită determină ce se întâmplă cu cealaltă, chiar dacă sunt într-adevăr prea îndepărtate pentru a se afecta una pe cealaltă. Dezvoltarea de către laureați a instrumentelor experimentale a pus bazele unei noi ere a tehnologiei cuantice“, se arată în comunicatul Academiei Suedeze pentru Științe., John Clauser și Anton Zeilinger au demonstrat potențialul de a investiga și controla particulele care se află în stări corelate.
În anii 1960, John Stewart Bell a dezvoltat inegalitatea matematică care îi poartă numele, afirmând că, dacă există variabile ascunse, corelația dintre rezultatele unui număr mare de măsurători nu va depăși niciodată o anumită valoare
Mecanica cuantică prezice că un anumit tip de experiment va încălca inegalitatea lui Bell, rezultând astfel o corelație mai puternică decât ar fi posibil altfel. Folosind instrumente rafinate și serii lungi de experimente, Anton Zeilinger a început să utilizeze stări cuantice inseparabile. Grupul său de cercetare a demonstrat un fenomen numit teleportare cuantică, care face posibilă mutarea unei stări cuantice de la o particulă la altă la distanță.
„A devenit din ce în ce mai clar că apare un nou tip de tehnologie cuantică. Putem vedea că munca laureaților cu stările de inseparabilitate cunatică este de mare importanță, chiar și dincolo de întrebările fundamentale privind interpretarea mecanicii cuantice”, a declarat Anders Irbäck, președintele Comitetului Nobel pentru Fizică.
Calitatea aerului, măsurată cu ajutorul unei aplicații telefonice mobile