Meta, amendată pentru nerespectarea Regulamentului european general privind protecţia datelor

Autoritatea irlandeză de reglementare în domeniul confidențialității datelor a amendat miercuri Meta cu 390 de milioane de euro, 414 milioane de dolari.

Autoritatea irlandeză de reglementare în domeniul confidențialității datelor a amendat miercuri Meta cu 390 de milioane de euro (414 milioane de dolari) pentru încălcări la serviciile sale de pe Facebook și Instagram, ambele trebuind să reevalueze baza legală privind modul în care gestionează publicitatea bazată pe date personale în Uniunea Europeană, potrivit g4media.ro.

Ordinul privind modul în care cele două companii de social media gestionează publicitatea a fost dat în decembrie de către autoritatea de supraveghere a confidențialității din UE, potrivit unei decizii confidențiale, în care aceasta a anulat proiectul de decizie al autorității de reglementare irlandeze în această privință. 

Aceasta se referea la o modificare din 2018 a termenilor de serviciu la Facebook și Instagram în urma introducerii noilor legi UE privind confidențialitatea, în care Meta a încercat să se bazeze pe așa-numitul temei juridic „contract” pentru majoritatea operațiunilor de prelucrare. După ce anterior se bazase pe consimțământul utilizatorilor pentru prelucrarea datelor lor cu caracter personal în scopul publicității direcționate, Meta a considerat că a fost încheiat un contract odată cu acceptarea condițiilor actualizate în 2018, această publicitate fiind legală. 

Comisarul irlandez pentru confidențialitatea datelor (DPC), principalul organism de reglementare în materie de confidențialitate pentru multe dintre cele mai mari companii de tehnologie din lume din UE, a dat instrucțiuni Meta să își pună în conformitate operațiunile de prelucrare a datelor în termen de trei luni.

 Sancțiunile au ridicat la 1,3 miliarde de euro totalul amenzilor aplicate Meta până în prezent de către DPC. În prezent, sunt deschise alte 11 anchete privind serviciile Meta. DPC a precizat că, în cadrul deciziei sale, autoritatea de supraveghere a respectării vieții private a UE a pretins să dea instrucțiuni autorității de reglementare irlandeze să efectueze o nouă investigație care să cuprindă toate operațiunile de prelucrare a datelor de la Facebook și Instagram.DPC a declarat că nu este la îndemâna Comitetului European pentru Protecția Datelor (EDPB) să dea instrucțiuni unei autorități să se angajeze în astfel de investigații și că intenționează să ceară Curții de Justiție a UE să anuleze instrucțiunile EDPB, deoarece acestea ar putea implica o „depășire a limitelor”.

Decizie a Curții de Justiție a UE: Ochelari gratis pentru angajații care lucrează la calculator