ANAF își obligă subalternii să dea amenzi de 2,3 milioane lei! Fiecare inspector antifraudă din Bucureşti trebuie să încaseze în acest an 2,3 milioane de lei din amenzile aplicate în urma controalelor, conform unei circulare trimise angajaţilor Fiscului de către şeful Direcţiei Antifraudă, Carmen Elena Tatu.
ANAF își obligă subalternii să dea amenzi de 2,3 milioane lei
„(…) În ceea ce priveşte DRAF Bucureşti au fost stabilite următoarele niveluri (ţinte) de realizat în anul 2020: (…) indicatorul „sume totale stabilite/ estimare urmare acţiunilor de control, pe un inspector antifraudă activ: 2.300.000 de lei/ inspector activ”, se arată în circulara transmisă pe 21 ianuarie 2020 inspectorilor ANAF de către Carmen Elena Tatu, inspector general Antifraudă, Direcţia Generală Antifraudă Fiscală, documentul fiind făcut public de Mediafax.
Vasile Marica, preşedintele sindicatului Sed Lex, a criticat acest document.
„La ora actuală i-am băgat în şedinţă după ce i-am întrebat de ce au făcut chestia asta (după ce au transmis circualara respectivă -n.red.) şi presupun că în cel mai scurt timp schimbă lucrul ăsta.
(…) Din punctul meu de vedere, a da o ţintă ca indicator de performanţă, câte amenzi dă, este o prostie din punctul meu de vedere. Nu cred că asta e soluţia pentru viitor”, a declarat Vasile Marica.
„Din punctul meu de vedere, o ţintă ar trebui să fie globală şi trebuie ca Antifrauda să fie instrumentul de pompier al ANAF, care să ducă la lucruri ţintite privind unde s-a descoperit că ar fi posibilă o fraudare de TVA sau lucruri de genul ăsta. Asta ar fi o variantă în care s-ar mişca foarte rapid Antifrauda într-o anumită zonă”, a mai declarat Vasile Marica.
OUG pentru îmbunătăţirea şi reorganizarea activităţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală
Marţi, Ministerul Finanţelor a pus în dezbatere publică proiectul de ordonanţă de urgenţă privind măsuri pentru îmbunătăţirea şi reorganizarea activităţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.
În document se precizează faptul că funcţionarea Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală în actuala structură organizatorică nu a produs efectele aşteptate în combaterea evaziunii fiscale, întrucât direcţia a adus la buget 116 milioane lei iar cheltuielile aferente funcţionării structurii au fost de 707 milioane lei.
Măsura ANAF încinge spiritele
Vasile Marica a mai precizat că în prezent este o dispută foarte mare privind desfiinţarea direcţiei Antifraudă.
Citește și Dosarul Băneasa – Erori judiciare orchestrate de un judecător internat la Psihiatrie
„Noi le-am propus de data trecută să încerce să-i dea o altă orientare decât cea pe care o are acum, sunt mai multe variante de lucru în sensul ăsta. Noi am cerut să nu o desfiinţeze, ci să o aducă cât de cât la discuţii cu privire la modul în care trebuie făcută colectarea în România. (…) Inspectorii din alte direcţii nu au nicio ţintă.
Doar se duc la controalele de fond şi ce găsesc la controalele de fond la o firmă multinaţională, stau o lună două de exemplu, aia e, nu au ţintă, dacă găsesc bine, dacă nu, nu”, a mai spus Vasile Marica.