Telescopul spaţial James Webb a observat cea mai îndepărtată galaxie detectată vreodată, care s-a format în cele mai timpurii perioade le Universului, la numai 320 de milioane de ani după Big Bang, conform unor studii publicate marţi, potrivit ziare.com.
Cu cât galaxiile sunt mai îndepărtate şi, prin urmare, mai tinere, cu atât sunt mai greu de detectat, semnalul lor luminos fiind slab. Primele date ale telescopului James Webb (JWST), în funcţiune din iulie 2022, au identificat numeroase galaxii „candidate”, în spectru infraroşu, o lungime de undă invizibilă pentru ochiul uman şi a cărei observare permite cercetătorilor să se întoarcă mult în trecut.
Capacitatea mare în spectru infraroşu a instrumentului său NIRCam, combinată cu măsurători spectroscopice care analizează lumina provenită de la un obiect pentru a determina elementele chimice ale acestuia, au confirmat „fără ambiguitate” existenţa a patru galaxii situate spre extremitatea roşie a spectrului, deci foarte îndepărtate.
Vârsta lor este între 300 şi 500 de milioane de ani după Big Bang (care a avut loc în urmă cu 13,8 miliarde de ani), detaliază două studii publicate în Nature Astronomy. Universul avea atunci doar 2% din vârsta sa actuală, aflându-se în aşa-numita perioadă de reionizare: după o perioadă supranumită „epoca întunecată”, s-a „reaprins” şi a început să producă un număr enorm de stele. Cea mai îndepărtată dintre galaxiile descoperite de JWST, numită JADES-GS-z13-0, s-ar fi format la „320 de milioane de ani după Big Bang”, iar lumina sa este cea mai îndepărtată observată vreodată de astronomi, a explicat pentru AFP Stéphane Charlot de la Institutul de Astrofizică din Paris, unul dintre autorii studiului.
81 de opere de artă din colecția lui Alain Delon, scoase la licitație