Ceasurile inteligente ar putea descoperi boala Parkinson cu până la şapte ani înainte de apariţia simptomelor caracteristice şi de stabilirea unui diagnostic clinic, arată un nou studiu. Boala Parkinson afectează celulele din creier numite neuroni dopaminergici, situate într-o zonă a creierului cunoscută sub numele de substantia nigra, potrivit g4media.ro.
Aceasta provoacă simptome motorii precum tremor, rigiditate (înţepenire) şi lentoarea mişcărilor
Până în momentul în care aceste simptome caracteristice bolii Parkinson încep să apară şi se poate pune un diagnostic clinic, mai mult de jumătate din celulele din substantia nigra vor fi murit deja. Cercetătorii caută metode ieftine, fiabile şi uşor de accesat pentru a detecta aceste schimbări din vreme, astfel încât să se poată interveni înainte ca boala să provoace daune extinse la nivelul creierului.
Oamenii de ştiinţă au analizat, în cadrul noului studiu, datele colectate de ceasurile inteligente pe o perioadă de 7 zile, măsurând viteza de mişcare a participanţilor.
Aceştia au descoperit că au putut estima cu precizie, folosind inteligenţa artificială (AI), care dintre aceştia vor dezvolta ulterior boala Parkinson. Cercetătorii spun că acest lucru ar putea fi folosit ca un nou instrument de screening pentru boala Parkinson, care ar permite detectarea afecţiunii într-un stadiu mult mai timpuriu decât permit metodele actuale. Studiul a fost condus de oamenii de ştiinţă de la Institutul britanic de cercetare a demenţei şi de la Institutul de inovare în neuroştiinţe şi sănătate mintală a universităţii Cardiff.
Boala Parkinson este o afecțiune neurodegenerativă progresivă care duce la distrugerea neuronilor producători de dopamină dintr-o anumită zonă a creierului, numită substanța neagră, structură esențială pentru controlul mișcărilor corpului.