Peste 6000 de copii au fost născuți anul trecut de mame minore

Datele statistice au fost prezentate de Asociaţia Prematurilor

Bebelusi
Bebelusi sursa foto pixabay

Peste 6000 de copii au fost născuți, în 2023, în România, de mame minore, conform datelor statistice preluate de Asociaţia Prematurilor, potrivit g4media.ro.

Organizația atrage atenția și asupra numărului alarmant de nașteri premature, generate și de vârsta mică a mamelor, dar și asupra scăderii accentuate a natalității

Conform organizației, 27 de nou născuți au fost aduși pe lume, anul de trecut, de fete de 12 ani, 104 au fost născuți de tinere de 13 ani. 496 de mame aveau 14 ani când au născut. 1114 adolescente din România au născut la 15 ani, 1968 la 16 și alte 2575 au devenit mame la 17 ani. Alți 3608 nou-născuţi au fost aduși pe lume de mame care aveau 18 ani. Aproape 26.000 de copii s-au născut prematur, anul trecut, în România, cel mai mic la doar 22 de săptămâni. „Vârsta redusă a mamelor minore predispune la risc de abandon şcolar, risc de abandon în maternităţi a nou-născutului, riscuri mari la naştere atât pentru mame, cât şi pentru făt, dar şi riscuri legate de calitatea îngriji nou-născuţilor pe termen mediu şi lung”, atrage atenția asociația.

„Numărul tot mai mare de naşteri premature este asociat cu riscuri majore la naştere, spitalizare prelungita, costuri tot mai mari atât pentru sistemul public de sănătate, dar şi pentru familii, risc de depresie post-partum, dar şi riscuri în dezvoltarea neuro-motorie pe termen lung, asociate prematuritatii.”

De asemenea, „numeroase mame sunt în imposibilitatea de a reveni la locul de muncă, iar necesitatea prelungirii concediului de maternitate este una din măsurile sociale care trebuie luate cât mai urgent”, se mai arată în comunicat. Asociația Prematurilor spune că este nevoie urgentă de politici noi de sănătate care să acorde sprijin maternităţilor pentru extinderea secţiilor de prematuri, investiţii semnificative în aparatură modernă şi consumabile cât şi de creşterea competenţelor maternităţilor de grad II la nivel naţional astfel încât să poată trata prematuri cu complicaţii severe la naştere, fară să mai solicite transfer către unităţile universitare şi regionale.

Tânăr reținut preventiv pentru tâlhărie și viol