Producția agricolă din Europa, afectată de caniculă și secetă

Este vorba despre cereale, porumb, ulei de măsline și fructe

Sursa foto: Pixabay

Seceta si temperaturile record au distrus o mare parte din producțiile agricole din Europa. Seceta prelungită crește riscul unei penurii de alimente. Fermierii sicilieni spun că, dacă seceta și canicula vor continua, vor fi forțați să-și vândă animalele, potrivit stiripesurse.ro.

Sicilia, o insulă din sudul Italiei, se confruntă cu cea mai gravă secetă din ultimii 20 de ani, ceea ce a condus la o scădere a producției de furaje în toată insula.

Seceta a afectat producția de cereale, în condițiile în care regiunea reprezintă 20% din producția totală de grâu dur a țării, un grâu din care se fac pastele italiene. Factori din domeniu și experții avertizează că seceta ar putea determina o scădere a producției insulei cu până la 70%.

Sicilia care aprovizionează în mod tradițional alte regiuni cu produse agricole va fi nevoită să apeleze la importuri. Dacă seceta se va extinde și mai mult în lunile următoare, experții avertizează că ar putea fi afectată și producția de ulei de măsline și piersici. Situația a determinat îngrijorare în cadrul guvernului italian, care începând cu luna mai a declarat Sicilia în stare de urgență.

Guvernul a promis 20 de milioane de euro pentru achiziționarea de rezervoare de apă și autocisterne care vor transporta apa în zonă, precum și pentru săparea de puțuri noi și pentru restabilirea debitului în apeducte.

Seceta extremă și prelungită timp de mai multe luni în România a afectat producția de porumb. Guvernul român a cerut deja sprijin financiar de la UE în valoare de cel puțin 500 de milioane de euro pentru acoperirea pagubelor suferite de lumea agricolă a țării pe o suprafață de peste 4,9 milioane de hectare cu culturi de porumb și floarea soarelui. Guvernul a avertizat acum câteva zile că temperaturile pot ajunge până la 40 de grade Celsius. Prin urmare, pe lângă producția agricolă, va fi afectată și furnizarea de energie. Iar lucrul cel mai rău despre care vorbesc fermierii din această țară dunăreană este că valurile de căldură seacă rezervele de apă pe care solul le păstrează în mod normal.

Și în Mexic, seceta prelungită din provincia Chiapas afectează producția de cafea, ceea ce înseamnă că prețul va rămâne ridicat.

Cu toate acestea, în ciuda secetei și a căldurii din sudul și estul Europei, prețurile alimentelor de pe piața mondială nu par să crească agresiv. Rămâne uriașa problemă a căilor navigabile pentru transportul mărfurilor, și anume a Canalului Panama și a Canalului Suez, care din motive cu totul diferite nu sunt utilizate la capacitatea normală. Acest lucru generează probleme, întârzieri și creșteri de preț în lanțul de aprovizionare, care implică riscul unei noi creșteri a prețurilor la alimente. Piața mondială a reacționat cu o creștere semnificativă a vânzărilor de porumb din SUA. În primele șase luni ale anului, UE a primit peste 270.000 de tone de porumb din Statele Unite.

Bulgaria introduce dezinfecția la toate punctele de frontieră cu Grecia și România