Mirosind atât transpirația, cât și respirația umană, câinii își dau seama atunci când stapânul trece printr-un episod stresant.
Acest nou studiu a fost realizat de cercetătorii de la Queen’s University Belfast, Irlanda de Nord, scriu jurnaliștii de la EurekAlert.
Studiul a implicat patru câini din Belfast, Treo, Fingal, Soot și Winnie, și 36 de oameni
Cercetătorii au colectat mostre de transpirație și respirație de la participanți înainte și după ce au efectuat probleme de matematică dificile. Stăpânii de câini și-au raportat singuri nivelurile de stres înainte și după sarcinile de lucru.
Cercetătorii au folosit doar mostrele în care presiunea arterială și ritmul cardiac al oamenilor erau crescute.
Câinii au fost învățați cum să caute un miros și să alerteze cercetătorii asupra mostrei corecte
Mostrele cu stres și cele relaxate au fost apoi introduse în studiu. Cu toate acestea, cercetătorii nu au știut dacă va fi o diferență de miros pe care câinii o vor putea detecta.
În fiecare sesiune de testare, fiecare câini a primit o mostră relaxată și mostră de stres de la o persoană, fiecare prelevată la patru minute distanță de cealaltă. Toți câinii au putut alerta corect cercetătorii asupra mostrei de stres a fiecărei persoane.
Clara Wilson, doctorand al Școlii de Psihologie din cadrul universității a explicat că ”descoperirile arată că noi, oamenii, producem diferite mirosuri prin transpirație și respirație atunci când suntem stresați și câinii pot simți diferența din mirosul nostru atunci când suntem relaxați, chiar dacă nu ne cunosc”.
Studiul ajută foarte mult la înțelegerea relației câine-om
”Aceste cercetări subliniază faptul că, de fapt, câinii nu au nevoie de semnale vizuale sau audio pentru a detecta stresul uman. Acesta este primul studiu de acest fel și oferă dovezi că, de fapt, câinii pot mirosi stresul doar din respirație și transpirație, fapt ce ar putea fi util în timpul instruirii de câini de terapie sau de asistență”, a adăugat Wilson.
”Ne ajută, de asemenea, să înțelegem mai bine relația om-câine și modul în care câinii ar putea interpreta și interacționa cu stările psihologice umane”, a subliniat Wilson.
Cercetătorii au subliniat că acest studi i-a făcut mai conștienți de abilitatea câinilor de a-și folosi nasul pentru a ”vedea lumea”.
Cercetările au fost publicate în PLOS ONE, iar studiul a fost desfășurat de Clara Wilson și Kerry Campbell de la Școala de Psihologie.