Ministrul Gabriela Firea a anunțat că 20 de proiecte pentru tineri și 8 proiecte studențești primesc finanțare din partea Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, în urma celor două concursuri de proiecte organizate în acest an. „Investim în proiecte pentru tinerii și studenții din România și ajutăm fundațiile, asociațiile și organizațiile pentru a le putea derula. Felicit toate fundațiile, asociațiile și organizațiile care s-au înscris cu proiecte în cele două concursuri organizate de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse”, este mesajul transmis de către Gabriela Firea, pe pagina de Facebook.
Ministrul Gabriela Firea a declarat că sunt susținute cu peste 1 milion de lei toate proiectele care au fost declarate eligibile de către comisia de concurs, specialiștii din minister alegând proiecte care se adresează atât tinerilor din mediul urban, dar și celor din mediul rural, din toată țara
Cele opt proiectele studențești care au câștigat finanțare se adresează studenților din marile centre universitare,Astfel, proiectul „sChOOL RURAL”, derulat de Asociația de tineri Streets, a câștigat un ajutor de aproape 47.000 de lei pentru organizarea unor ateliere de dezvoltare personală, comunicare și implicare civică unde vor fi implicați 64 de tineri. Tinerii provin din comunități vulnerabile sau marginalizate în mediul rural, din localitățile Eșelnița judetul Mehedinți, Stejari jud. Gorj, Golești judetul Vâlcea. De asemenea, Asociația Tinerilor Ingineri din București a câștigat o finanțare de 49.000 de lei pentru proiectul „Accesare de fonduri pentru tineri”, 10.000 de tineri din București, Bacău și Gorj urmând să participe la cursuri unde vor primi informații despre accesarea fondurilor nerambursabile. Alți 196 de tineri vor învăța să scrie astfel de proiecte, ceea ce îi va ajuta, ulterior, să dezvolte comunitățile din care fac parte.
Potrivit ministrului Gabriela Firea, un proiect foarte interesant este „Caruselul emoțiilor” dezvoltat de Asociația Taxiul cu Bomboane, care abordează problema stării de stres sau de gestionare eronată a emoțiilor în rândul tinerilor și care duce la depresie și anxietate
150 de tineri din zone rurale, tineri din familii monoparentale, tineri din centre de plasament, tineri cu dizabilități, tineri de etnie rromă sau alte minorități, tineri fără venit sau cu venituri reduse, vor participa la ateliere de educație civică, educație pentru sănătate, educație juridică și educație financiară. Vor fi selectați tineri cu vârsta între 14 și 35 de ani din București sau din județele Ilfov, Argeș, Giurgiu, Dâmbovița. Proiectul a câștigat o finanțare de 45.000 de lei. Asociația Tinerilor Ingineri din București derulează proiectul ,,Student Career” care atinge problema locurilor de muncă, a digitalizării multor segmente din piața muncii, dar și reconversia profesională mai ales după problemele apărute din cauza pandemiei COVID-19. Se așteaptă ca toți cei 200 de participanți să conștientizeze cât de important e să-și aleagă un domeniu de pe piața muncii potrivit cunoștințelor acumulate în facultate. Vor putea participa studenți din București, Bacău și Iași, iar bugetul aprobat din partea ministerului se ridică la 50.000 de lei.