Șeful DSU Raed Arafat a afirmat, vineri, că medicii nu ar trebui să îi reclame la Poliție pe pacienții care sunt vaccinați „la chiuvetă” sau care au certificate de vaccinare, mai mult, să fie preocupați de administratea unei scheme de tratament adecvată unui pacient nevaccinat.
Afirmația lui Arafat a venit în contextul în care, la nivel național, în acest moment sunt suspectate ca fiind fraudate peste 1.100 de certificate de vaccinare.
De altfel, oficialul a dat exemplu tânărului de la Sibiu, care de pe patul de moarte a recunoscut că nu era vaccinat, deși deținea un asemenea document. Din păcate, starea acestuia era gravă, la două zile de la „mărturisire” acesta a decedat.
„Dacă persoana spune că e vaccinată şi ştie că nu este, riscă ca medicul să ia o decizie greşită şi să nu intre pe anumite scheme de tratament (…) Dacă o persoană este pozitivă şi ajunge la medic, va trebui să spună clar medicului care este statusul ei real, ca medicul să ia decizia corectă cu privire la tratament. (…) Medicul, clar, are obligaţia să păstreze secretul pacientului şi să nu-l reclame mai departe şi să folosească această informaţie pentru stabilirea tratamentului pacientului”, a declarat Raed Arafat, în cadrul unei conferințe de presă, citat de Agerpres.
Totodată, Arafat susține că pacientul nu ar trebui să aibă teamă că, dacă spune medicului, atunci va risca întocmirea unui dosar penal, ci „mai degrabă pacientul să spună medicului care îl tratează că totuşi nu este vaccinat corect, pentru ca medicul să stabilească care este demersul terapeutic corect”, a explicat Arafat.
Şeful DSU a precizat că „medicul, în mod normal, trebuie să păstreze secretul pacientului”, iar dacă „pacientul decide, la un moment, să discute cu Poliţia că el a fost nevaccinat şi avea certificat fals, poate să solicite acest lucru”. Astfel, a completat el, poate ajuta la salvarea altor vieți.
Totodată, MAI reamintește că „persoanele care emit astfel de teste sau certificate false sunt cercetate pentru săvârşirea infracţiunii de fals material în înscrisuri oficiale şi riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani, iar cei care cu bună ştiinţă folosesc astfel de certificate sau teste riscă pedeapsa cu închisoarea de la 3 luni la 3 ani sau amendă pentru infracţiunea de uz de fals.”
Citește și: Dosar penal pentru dezinformare făcută pe rețelele de socializare