Recensământul populației României, programat pentru 2021 va fi amânat cu un an din cauza pandemiei. Această amânare vine și cu o noutate, modul de colectare a datelor fiind online.
Reprezentanții Institutului Național pentru Statistică sunt de părere că modalitatea clasică de adunare a datelor, dar mai ales situația epidemiologică în care se află România ar putea duce la o îmbolnăvire a recenzorilor.
„Nu era indicat ca în această etapă să mergem, chiar și la o mică parte din populație să culegem aceste date pe teren la ușa fiecărei locuințe”, a declarat Andrei Tudorel, președintele INS România, pentru Digi 24.
Numărarea locuitorilor din România va avea loc abia în luna iunie 2021, iar pentru prima dată, datele vor fi colectate online.
„Dacă până acum se apela la formulare scrise și recenzorul completa datele capului gospodăriei, și era o a doua etapă transcriere în baza de date, de data aceasta recenzorul vine cu o tabletă”, a declarat Vladimir Alexandrescu, purtător de cuvânt INS, cu privire la noua modalitate de colecare a datelor.
Astfel, în prima etapă vor fi colectate date personale ale populației din diverse surse, în a doua etapă oamenii vor fi invitați să acceseze o platformă online unde să completeze date personale, iar ultima etapă este cea în care, cei care nu au completat datele pe internet vor fi contactați la domiciliu.
Anul acesta se va desfășura doar recensământul agricol, care va începe în luna mai și va dura două luni.
Cel mai recent recensământ a avut loc în 20 octombrie 2011, când „populaţia stabilă a României era de 20.121.641 persoane, din care 10.333.064 femei (51,4%). Faţă de situaţia existentă la recensământul anterior (2002), populaţia stabilă a scăzut cu 1.559,3 mii persoane (din care, 779,2 mii femei)”, se arată în raportul acestui recensământ.
Legea recensământului a fost promulgată de Iohannis în luna august 2020, iar potrivit calendarului urma să aibă loc în perioada iulie-noiembrie 2021, iar colectarea datelor se va face în două etape: august-septembrie 2021 (completarea datelor pe internet, prin autorecenzare); octombrie-noiembrie 2021 (interviuri cu persoanele care nu s-au autorecenzat prin internet).
Citește și: Te „numeri” singur, primești o zi liberă plătită