Patru români depistaţi de polițiștii din judeţul Zala (Ungaria) au furat articole tehnice de mare valoare în mai multe țări europene, dărâmând zidurile magazinelor universale. Un polițist maghiar a declarat că în octombrie 2021 a fost semnalată o spargere la un magazin cu articole tehnice din Zalaegerszeg.
Făptașii au intrat în magazin prin spargerea peretelui din spatele clădirii. Din magazin și din depozitul acestuia au fost luate telefoane mobile, tablete, ceasuri inteligente și căști în valoare de aproximativ 38 de milioane de forinţi, fiind declanșată o anchetă pentru furt de valoare însemnată săvârșit cu violențe asupra proprietății.
Zsolt Szigeti, membru al echipei de anchetă, a explicat că autorii au cumpărat uneltele folosite la spargere cu două zile mai devreme într-un magazin de bricolaj din Siófok, existând imagini despre făptaşi şi maşinile lor. Pe baza imaginilor a rezultat că făptașii au sosit în Ungaria din Austria cu două mașini cu numere de înmatriculare austriece și poloneze în ziua în care au cumpărat uneltele folosite la spargere şi și-au rezervat cazarea la Siófok, de unde au plecat spre Zalaegerszeg pentru a verifica locaţia spargerii din judeţul Zala. Din imagini a mai rezultat că după spargere ei au părăsit Ungaria spre România.
Poliţiştii din judeţul Zala au luat legătura cu autorităţile mai multor ţări europene, reuşind să identifice pe cei patru cetăţeni români care au comis spargeri similare şi în Franţa, Germania, Austria, Cehia şi Slovacia
.Un al angajat al secţiei penale a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Zala a declarat că după identificarea făptaşilor, la Haga a avut loc o întâlnire în aprilie anul trecut a personalului autorităților penale din Ungaria, România și celelalte țări implicate. Mulțumită cooperării lor, pe 6 decembrie 2022, pe baza unei hotărâri de anchetă europeană, cei patru suspecți au fost prinşi în cadrul unei razii efectuate în mai multe locații din România, cu participarea poliției din judeţul Zala și a poliției locale. Au fost confiscate telefoane mobile, calculatoare, suporturi de date și hainele pe care le foloseau suspecţii în judeţul Zalau. Două persoane au fost audiate în calitate de suspecți și două în calitate de martori, dar toate cele patru persoane se pot apăra în libertate, în România, în procesul început împotriva lor.
Primar din județul Brașov, trimis în judecată pentru fraudă cu fonduri europene