Aproape 15% dintre copiii din România au fumat înainte de a împlini vârsta de 15 ani.
În urma unui studiu, membrii Inițiativei 2035 Fără Tutun și ai organizației Salvați Copiii au ajuns la concluzia că afecţiunile pulmonare apărute după infecţia cu Covid şi cele apărute în urma fumatului fac un număr similar de victime.
Prin urmare, virusul COVID-19 a provocat peste 40.000 de decese în România, într-un singur an. În acelaşi timp, consumul de tutun cauzează, anual, peste 36.600 de decese.
Potrivit studiilor, 14,6% dintre copiii cu vârste între 13 ani și 15 ani au declarat că au fumat. O proporţie de 8,2% a recunoscut că a folosit țigarete electronice în ultimele 30 de zile
Este o situație îngrijorătoare pentru specialiștii care au redactat o strategie. Obiectivul principal este reducerea consumului de tutun la sub 5% din populația cu vârste cuprinse între 13 ani și 15 ani, arată rezultatele studiului.
În plus, specialiștii au atras atenția că Planul Național de Combatere a Cancerului nu conține nici măcar una dintre măsurile recomandate de Planul European de Luptă Împotriva Cancerului, în ceea ce privește combaterea consumului de tutun.
Românii nu pun accept pe sănătate: 1 din 5 români este dependent de nicotină
Un studiu efectuat în primul an pandemic, precizează că 1 român din 5 fumează. Ponderea este mai mare în rândul bărbaţilor (22%), decât în rândul femeilor (18,9%).
Analiza a fost efectuată de compania de cercetare de piaţă Euromonitor şi publicată, în 2020, de Ziarul Financiar.
“În Grecia şi Polonia circa 40% din populaţie consuma, în 2020, cel puţin un produs pe bază de nicotină, pe zi. Sunt ţările cu cea mai mare pondere de fumători, la nivel mondial. La polul opus se găsesc Israel şi Japonia. Aici, doar 19% din populaţie este fumătoare”, spun analiştii studiului Nicotine Survey, realizat de către Euromonitor.