Incendiul de la Palatul Administrativ din Suceava a fost stins după ore în șir în care pompierii ISU au făcut eforturi supraomenești pentru a opri vâlvătaia care a cuprins acoperișul clădirii, fiind afectată o suprafață de circa 2.000 mp.
De menționat că în Palatul Administrativ activau atât Prefectura, cât și Consiliul Județean, scrie Digi24.
Până în momentul de față nu se știe care a fost cauza care a dus la această deflagrație, însă o comisiei formată din specialiști de la ISU a intrat în clădire și caută răspunsurile la această întrebare.
Nu există victime
Având în vedere că este weekend, singurii prezenți în clădire au fost agenții de pază, cei care au reușit să iasă la timp, profitând de faptul că incendiul s-a manifestat în podul Palatului Administrativ, și nu la un etaj inferior, unde se aflau aceștia.
Purtătorul de cuvânt al ISU Suceava, Locotenent Alin Găleată a declarat pentru presa locală următoarele: „Incendiul s-a manifestat la astereala din lemn a acoperișului și a fost afectată inclusiv învelitoarea din tablă. S-a intervenit cu 18 autospeciale de stingere, atât de la ISU Suceava și Botoșani, cât și de la servicii voluntare din județ, din care 5 autospeciale pentru intervenție la înălțime. La început a fost o problemă cu apa, dar s-a luat legătura cu furnizorul de apă, care a presurizat hidranții și apoi nu au fost probleme. Au fost sincope de câteva minute, dar nu acest aspect nu a contat în gestionarea problemei propriu-zise. În mai puțin de 3 ore am reușit să localizăm incendiul și nu s-a extins și la alte clădiri. După ce vom îndepărta toate focarele vom purcede pentru a găsit cauza incendiului. Intervenția a fost deosebit de grea din cauza tablei, care nu a permis apei să ajungă la incendiul propriu-zis și de aceea a fost nevoie de foarte multă apă”, a spus acesta, potrivit Monitorul de Suceava.
Gheorghe Flutur insistă că această clădire trebuie salvată
„Îmi pare extraordinar de rău pentru ceea ce s-a întâmplat, o clădire de patrimoniu din 1904, cea mai importantă clădire din Suceava. Nu sunt victime și este cel mai important lucru. Pompierii au venit la 3 minute de la apelul la 112, cu o scară pentru incendiu. Noi vom face o comisie de evaluare a pagubelor”, a declarat Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava.
Pe de altă parte, în totală contradicție cu atitudinea afișată de Flutur, alți oficiali au declarat că, deși vorbim despre un incendiu de mari proporții iar pagubele sunt însemnate, se pot efectua reparații astfel încât clădirea să fie readusă la starea inițială.
UPDATE:
„Cauza probabilă de izbucnire a acestuia a fost efectul termic al curentului electric, generat de un conductor electric defect. Focul s-a extins în zona podului, care era puternic ventilat de golurile de aer şi în care se afla o cantitate mare de materiale combustibile (îndeosebi lemn), astfel încât s-a produs o ardere generalizată, într-un timp foarte scurt. Inclusiv vântul puternic a fost factor favorizant în dezvoltarea flăcărilor”, se arată într-un comunicat remis AGERPRES, duminică, de purtătorul de cuvânt al ISU Suceava.
Citește și: Incendiu la o societate care fabrică țiței. Două persoane au suferit arsuri grave