Alertă în comuna Călărași, din județul Dolj, din cauza șacalilor care au intrat în curțile localnicilor și au ucis zeci de animale. Ultimul atac s-a soldat cu moartea a 20 de oi și miei. Șacalii au fost observați în apropierea mai multor comune de pe valea Dunării, dar, acum, este pentru prima dată, când haitele au pătruns în sat, potrivit g4media.ro.
Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a transmis Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), la finalul anului trecut, o solicitare pentru acordul necesar demarării procedurii de extracţie a cel puţin 300 de şacali din rezervaţie.
Extracţia şacalilor din Rezervaţie a fost solicitată de mai multe ori de populaţia din localităţile izolate de ape, care au reclamat numeroase pagube cauzate de şacali, dar foarte puţine primării au transmis ARBDD documente care să ateste necesitatea acestor acţiuni. Administraţia Parcului Naţional Munţii Măcinului (APNMM) a început demersurile pentru încheierea unor parteneriate cu instituţii de specialitate în vederea realizării unui studiu care să releve efectul asupra populaţiei de şacali al aducerii în rezervaţie a unei haite de lupi.
Șacalul este un mamifer carnivor sălbatic din familia Canidae, asemănător cu lupul, dar mai mic decât acesta, cu coada mai scurtă și cu botul ascuțit.
El trăiește în nordul Africii, în sudul Asiei și în sudul Europei și se hrănește cu animale mici și cu hoituri. În România, șacalul este o apariție destul de rară. A fost semnalat în Banat, Oltenia, Muntenia și Dobrogea. Șacalii au pătruns în fauna autohtonă încă de acum 50 de ani iar numărul lor este în creștere în partea de sud-est a țării. Originar din India, a pătruns prin Iran și Turcia în Europa, în special în Grecia, Bulgaria și Albania, apoi în România.
Tânăr de 16 ani, reţinut pentru exhibiţionism printre mormintele unui cimitir