Războiul dintre Rusia și Ucraina nu dă semne că s-ar termina, iar statele europene se tem de o posibilă decizie din partea Kremlinului de a opri complet livrarea de gaze spre continentul european.
Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a anunțat că statele blocului comunitar european trebuie să se pregătească pentru un asemenea scenariu, scrie Digi24.
De asemenea, CE va anunța la jumătatea lunii iulie mai multe planuri pentru a asigura transportul gazelor, „acolo unde este mai mare nevoie.”
Cea mai importantă „armă” de șantaj a Moscovei: gazul. Uniunea Europeană, între ciocan și nicovală. Urmează o iarnă grea pentru milioane de europeni
Rusia a decis să sisteze livrarea de gaze pentru 12 state UE, iar previziunile nu sunt deloc îmbucurătoare. După ce Putin a decis invadarea Ucrainei, Uniunea Europeană a impus sancțiuni drastice, care a reacționat prin blocarea livrărilor de gaze către statele europene.
Von der Leyen a mai precizat că importul de de gaze naturale lichefiate (GNL) din SUA s-a triplat față de anul trecut, în contextul în care importurile prin conductele de gaze din Federația Rusă au scăzut cu o treime.
Totodată, șefa Comisiei Europene a respins cerințele mai multor state cu privire la o încetinire de „urgență” a tranziției către energia regenerabilă, Europa confruntându-se cu cea mai mare criză energetică din ultimii ani. Ursula von der Leyen este de părere că situația geopolitică actuală este momentul oportun pentru acclerarea dezvoltării regenerabilelor.
De asemenea, tranziția la această energie reprezintă pentru Europa pasul cel mare privind ruperea definitivă de dependența față de combustibilii fosili veniți din Rusia.
„Este evident că Putin continuă să folosească energia ca pe o armă”, a concluzionat președinte CE, Ursula von der Leyen.
Reamintim că șefa CE a anunțat, în urmă cu câteva zile, creearea unei platforme care să coordoneze reconstrucția Ucrainei, după ce războiul se va termina. Și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a precizat că reconstrucția țării este datoria țărilor democratice, afirmând că mii de soldați ucraineni și-au dat viața pentru a opri expansiunea Rusiei spre Europa.
Citește și articolul: Rusia, tot mai izolată de restul lumii. Uniunea Europeană și cel de-al șaselea pachet de sancțiuni