Un singur pescar din România a accesat direct fonduri europene

Este vorba despre Cristian Solotchin, din Sulina, care a reuşit să înfiinţeze un restaurant pescăresc

Pescar
Pescar sursa foto pixabay

Doar unul din cei aproximativ 3.000 de pescari din România a accesat fonduri europene prin cele 22 de grupuri locale de acţiune (Fisheries Local Action Group – FLAG) finanţate prin Programul Operaţional pentru Pescuit şi Afaceri Maritime (POPAM) 2014-2020. Conducerea Autorităţii de Management pentru programul european speră ca în exerciţiul financiar 2021-2027 măcar câteva zeci de pescari să-i urmeze exemplul, potrivit g4media.ro.

Din cei aproximativ 1.500 de pescari din Deltă, patru au depus cereri de finanţare prin FLAG Delta Dunării, însă doar unul singur a accesat direct fonduri europene, Cristian Solotchin, din Sulina, reuşind să înfiinţeze un restaurant pescăresc şi cu ajutorul altor finanţări nerambursabile.

Directorul adjunct al Autorităţii de Management, Gheorghe Văcaru, a declarat că gradul de contractare a finanţărilor europene în valoare de circa 40 de milioane de euro disponibile prin FLAG-urile din România este de peste 90%, FLAG Delta Dunării având un grad de contractare de 99,5%.

La nivel naţional, pescarii efectiv nu au făcut aplicaţii, câteva comunităţi pescăreşti, o federaţie a pescarilor din Deltă au făcut investiţii de interes colectiv, nişte puncte de debarcare în general, pentru a-i ajuta în activitatea de zi cu zi.

Motivele principale ale faptului că pescarii au apelat mai puţin la această formă de sprijin e insuficienta capacitate de cofinanţare şi informaţia. În viitoarea perioadă de programare, intensitatea sprijinului public este mult mai generoasă şi ne aşteptăm să existe un mai mare interes. Şi, bineînţeles, este de lucru şi la noi, şi FLAG-ul şi asociaţiile pescarilor din zonă trebuie să ducă informaţia până la ultimul pescar. Dacă nici Delta Dunării nu e o zonă pescărească, înseamnă că în Europa nu există nicio zonă pescărească. Aici sunt autorizaţi în jur de 1.500 de pescari”, a menţionat Gheorghe Văcaru. Asociaţia Goloviţa numără circa 70 de pescari, cu o medie de vârstă de peste 50 de ani, care-şi desfăşoară activitatea în complexul lagunar Razim-Sinoe, iar maxim zece dintre ei ştiu să lucreze.

 Turiștii vor plăti o taxă pentru vizitarea Veneției