Decizia luată, luni seară, de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru și de șeful DSU, Raed Arafat, cu privire la restricționarea pelerinilor din alte localități nu a rămas fără reacții din partea fețelor bisericești. Astfel, Părintele Calistrat Chifan, de la Mănăstirea Vlădiceni (Iași), a reacționat dur, marți, la Antena 3, pe tema acestor restricții, pe care le consideră deplasate.
„Mitropolitul Teofan a stabilit reguli foarte exacte privind pelerinajul, nu s-a mai concentrat pe 2-3 zile, ci pe perioada de 10 zile, astfel ca atunci când vin autocare să între în ordine, cu distanță, mască, dezinfectant. Să fim atenți că înainte de a guverna oamenii lumea, guvernează Dumnezeu. E interesant că acest COVID nu intră într-un mall, nu a intrat în secțiile de vot”, a spus Părintele Chifan, citat de Știri pe surse.
Acesta precizează că pelerinajul se adresează tuturor, fie bogați sau săraci, mai mult, acuză că la luarea acestor decizii nu a fost consultat Patriarhul Daniel.
„Dl Arafat se poartă ca Zeus, ca Nostradamus, doar că dumnealui confundă abuzul cu anumite restricții, își asuma această putere peste Sinodul BOR, peste poziția Patriarhului Daniel care nu a fost consultat. Nu pot să-ți bați joc de sufletul român. Trebuie să arăți un pic de respect față de popor. Nu mă interesează de restaurante, că acolo merge cine are bani, dar la biserica vine orice sărac.
Ne putem infecta la biserica, dar în spațiile de vot de ce nu ne-am putut infecta până când edilii nu și-au luat scaunele moi? Eu sunt de acord cu hotărârile, dar nu cu abuzurile. Și de Crăciun vor spune că COVID-ul este ortodox și vine la Biserică”, a încheiat Părintele Calistrat Chifan.
Se caută o cale de echilibru
„Comitetul Național, probabil, a avut în vedere doar partea pragmatică, cea care să prevină în primul rând răspândirea coronavirus. Nu s-a gândit și la partea religioasă a credincioșilor ortodocși care domină populația României în momentul de față. Va trebui să găsim o cale de echilibru”, a declarat primarul orașului Iași, Mihai Chirica.
Reprezentanții Prefecturii Iași așteaptă pe parcursul zilei un document de la Mitropolie privitor la programul evenimentului religios.
„Cea mai importantă activitate este astăzi. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență va lua decizii. Am solicitat reprezentanților Mitropoliei, care sunt organizatori, să ne transmită un document, să aflăm cum vad ei derularea acestor evenimente. Dacă racla va mai fi sau nu scoasă, dacă Sf. Cuvioasă va merge prin toată Moldova, acestea sunt decizii pe care organizatorii trebuie să le ia”, a explicat Marius Danga, șeful Cancelariei Prefectului Județului Iași.
Un lucru trebuie să înțelegem cu toții, că este nevoie să ne adaptăm noilor vremuri, că ne place sau nu. Parcă putem lua o pauză anul acesta, dar să ajungem sănătoși la următoarele evenimente, de orice natură ar fi ele, fie că vorbim de pelerinaje sau evenimente culturale.
Citește și: Pelerinajul Sf. Parascheva, fără pelerini