Românii vor putea apela la teleconsultaţii fără să mai meargă la medic, dar se vor trata în continuare, a anunţat dr. Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii. Potrivit secretarului de stat Andrei Baciu, acest lucru va fi posibil datorită telemedicinei, fiind creat, pentru prima dată, cadru legal în România, potrivit antena3.ro.
Practic, românii cu boli cronice sau cazuri uşoare pot vorbi cu medicul la telefon pentru modificarea unui tratament sau primirea unui sfat medical, fără să mai fie nevoie să meargă la cabinetul doctorului
Potrivit oficialului din cadrul Ministerului Sănătății, o teleconsultaţie este asemănătoare unei programări, dar permite economie de timp şi se face în raport cu ultimele noutăți din domeniu. Acest serviciu modern este disponibil doar în cazul formelor uşoare de boală sau atunci când medicul este de părere că nu este necesară efectuarea unei vizite medicale. Potrivit hotărârii adoptate de către Guvernul României,teleconsultaţia făcută de medic poate fi decontată de CNAS.
„De curând, Guvernul României, condus de Nicolae Ciucă, a adoptat o hotărâre de guvern care creează cadrul în România, pentru prima dată, pentru utilizarea serviciilor de telemedicină”, a declarat Andrei Baciu.
Secretarul de stat a prezentat și câteva exemple privitoare la avantajele pentru pacient. Astfel, pacienţii care au probleme cu tiroida şi trebuie să ia un medicament, pot avea nevoie de ajustări ale medicației.
În acest caz, bolnavul se poate duce să poarte o discuţie cu medicul, dar acest lucru se realizează şi telefonic de multe ori, deci consultația medic-pacient se face ajutorul telemedicinei.În cazul bolnavilor cu boli cardiovasculare, atunci când se introduce un medicament împotriva hipertensiunii, el produce efecte în decurs de câteva zile-săptămâni. Dacă bolnavul are o tensiunea prea mică sau prea mare după inceperea tratamentului, el trebuie să aibă o discuţie cu medicul curant. De cele mai multe ori, discuția are loc la nivel telefonic, dozajul respectivelor medicamente fiind crescut sau scăzut.
Andrei Baciu a declarat că de acum înainte consultațiile telefonice pot fi decontate de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate
„Deci lucrurile acestea se şi petrec deja. Până acum, diferenţa era următoarea: ca medic, nu puteai să-ţi decontezi această activitate medicală în relaţia ta cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Deci pentru lucrurile clare, nici nu putea să devină o regulă o astfel de practică. Aceasta este acum teleconsultaţia”, a anunţat dr. Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.