Cu ajutorul unui test ocular, medicii pot estima, datorită inteligenței artificiale, riscul de a face infarct și accident cerebral vascular (AVC) în mai puțin de un minut. Descoperirea a fost făcută de un grup de oameni de știință condus de către Universitatea St. George din Londra, Marea Britanie, care a publicat un studiu în revista British Journal of Ofhthalmology, despre o metodă simplă de depistare a unui posibil risc de moarte prematură la oameni, potrivit ziare.com.
Ei au dezvoltat un instrument complet automatizat, activat cu ajutorul inteligenței artificiale, denumit Quartz, care prezice sănătatea vasculară și riscul de deces
Analiza realizează scanarea oculară, în timp ce imagistica obținută coroborată cu inteligența artificială observă venele și arterele retinei și poate specifica riscul de boli cardiovasculare și AVC..Medicii spun că rezultatele acestor teste dau posibilitatea realizării unui test foarte eficient, non-invaziv, care va deveni disponibil pentru persoanele care prezintă risc mediu până la ridicat de boli de inimă,. Testul nu trebuie făcut într-o clinică și nu necesită alte analize de sânge. ”Acest instrument de inteligență artificială ar putea informa pe oricine în doar 60 de secunde sau chiar mai puțin, de nivelul de risc al acestor amenințări de sănătate. Dacă cineva ar afla că riscul este mai mare decât se aștepta, i-ar putea fi prescris un tratament adecvat sau i s-ar oferi o altă intervenție”, a spus profesorul Alicja Rudnicka, de la Universitatea St. George din Londra, autorul principal al studiului.
Potrivit acestuia, testul ar putea ajunge să îmbunătățească sănătatea cardiovasculară și să salveze vieți omenești
Bolile circulatorii, inclusiv cele cardiovasculare, coronariene, insuficiența cardiacă și accidentul vascular cerebral sunt cauzele principale de deces la nivel mondial. Bolile cardiovasculare sunt cea mai frecventă cauză de deces la nivel mondial, în Marea Britanie, unul dintre 4 decese fiind cauzat de bolile de inimă.Experții au folosit instrumentul pentru a scana imagini de la 88.052 de participanți din Marea Britanie, cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani. Sănătatea tuturor a fost urmărită în medie între 7 și 9 ani. S-a constatat că lățirea venelor și arterelor din retine s-a dovedit un predictor important al morții premature din cauza bolilor circulatorii.
Repartitoarele de căldură vor trebui schimbate