Maramureșul reprezintă una dintre cele mai cunoscute și vizitate zone turistice din țara noastră. Este partea de Românie care a reușit să-și păstreze tradițiile, regiunea pentru care tradiția reprezintă cartea de căpătâi și locul care a ajuns celebru în întreaga lume. Există frumusețe și există autenticitate, peisaje de basm, o simplitate caracteristică și un farmec aparte în fiecare fotografie și în fiecare recenzie a Maramureșului.
Dacă este să gândim strict geografic, Maramureșul se află în partea nordică a României, la granița cu Ucraina, învecinându-se cu oraşele Satu Mare, Bistrița Năsăud și Sălaj. Maramureșul istoric este localizat din punct de vedere geografic în interiorul depresiunii Maramureșului fiind delimitat de Munții Oașului, Munții Gutâi, Munții Țibleș, Munții Rodnei și Munții Maramureșului, iar Tisa, Rona, Iza și Vaserul sunt principalele ape curgătoare care străbat regiunea.
Dacă vorbim despre tradiție, obiceiuri și istorie, trebuie menționat faptul că există patru regiuni folclorice: Țara Chioarului, Țara Lăpușului, Țara Codrului și Țara Maramureșului.
Făcând o pauză de la geografie și istorie și amintindu-ne că suntem încă în anul 2020, iar pandemia ne ține închiși, putem apela la turismul virtual, turismul la un click distanță.
Anul 2020 a fost în mod cert anul în care vacanțele au fost amânate, planurile au rămas la stadiul de liste și nici sărbătorile de iarnă nu par să aducă vreo schimbare. Mulți dintre noi am apelat la distanțarea de real, dar la apropierea de spațiul virtual și de Social Media.
Virtualul ne poate oferi șansa de a vizita diverse obiective turistice naturale, religioase și culturale chiar și pe Facebook, unde Maramureșul are și o pagină dedicată.
”Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Liviu Borlan” Maramureş, înfiinţat în anul 1956 sub numele de Casa Creaţiei Populare, este instituţie publică de cultură, finanţată din subvenţii de la bugetul local şi din venituri proprii, care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Maramureş, având ca obiective principale cercetarea, conservarea şi promovarea culturii tradiţionale în contextul dezvoltării culturii naţionale.
Cu o echipă de specialişti în etnologie, mitologie, folclor, audio-video – instituţia maramureşeană de profil îşi propune să-şi aducă o contribuţie esenţială la acest important şi complex fenomen de cercetare, arhivare şi promovare a tot ceea ce este valoros în viaţa culturală şi spirituală a Maramureşului şi a zonelor limitrofe.
Activitatea Centrului este concretizată prin campanii de cercetare în teren, prin realizarea și promovarea de manifestări cultural-tradiţionale în judeţ, vernisarea de expoziţii, târguri ale meşterilor populari în judeţ şi în ţară, promovarea tinerilor interpreţi ai muzicii tradiționale autentice, precum și tipărirea a diverse lucrări ce se integrează în programul de promovare a culturii tradiţionale”, se arată pe pagina de Facebook Cultura Tradițională Maramureș.
Citește și: Castelul Kalnoky din Covasna: o ruină transformată în punct turistic