O nouă specie de plantă, Salvia revelata, a fost descoperită în România, pe pajiștile din Dobrogea, a anunțat Societatea Ornitologică, într-o postare pe Facebook. Această specie de salvie a fost ascunsă la vedere timp de secole, fiind identificată eronat ca Salvia austriacă, o specie comună din Europa Centrală, potrivit g4media.ro.
Noua specie este legată de habitatele de stepă pontică, în România fiind restrânsă la pajiștile stepice din Dobrogea
Potrivit experților, această parte a țării este un loc în care se întâlnesc diferite regiuni biogeografice, ceea ce face ca flora și fauna să fie foarte bogate, fiind prezente specii mediteraneene, central-europene și asiatice. Primul exemplar găsit a fost depus la herbarul Grădinii Botanice „Alexandru Borza” al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și desemnat ca holotip, exemplarul de referință caracteristic pentru specie. „Salvia, un gen uriaș cu aproximativ 1000 de specii, este renumit pentru o inovație evolutivă în morfologia florală, care a permis diferitelor specii ale genului să înflorească în același loc și în același timp, fără a risca hibridizarea, o inovație care a contribuit și la o rapidă evoluție și diversificare a genului, permițând metode de polenizare foarte eficiente și diverse.
Majoritatea speciilor de salvie au un mecanism de pârghie staminală unic, extrem de mobil, care asigură izolarea reproductivă în rândul speciilor de plante simpatrice (care coexistă)
Când o insectă caută nectarul din interiorul florii de salvie, împinge staminele mobile, provocând și mișcarea lor reversibilă, prin care polenul este transferat cu precizie mare pe o anumită parte a corpului său. În etapa ulterioară, feminină a florii, stigmatul ajunge într-o poziție potrivită pentru preluarea polenului străin de pe insectă, astfel are loc polenizarea încrucișată”, a comunicat Societatea Ornitologică. Primul exemplar a fost observat în 2015 de cercetătorii clujeni Mátis Attila și Szabó Anna în timp ce evaluau starea de conservare a habitatelor din rezervația Pădurea Dumbrăveni într-un proiect al Societății Ornitologice Române. Confirmarea identității noii specii a venit după 6 ani de studii laborioase ale membrilor echipei de specialiști din România, Ungaria și Ucraina. Pe baza analizei genetice, grupul internațional de cercetători a stabilit că Salvia revelata și Salvia austriaca s-au separat cel mai probabil cu aproximativ 200.000 de ani în urmă, la începutul penultimei perioade glaciare.