Medicul psihiatrul Gabriel Diaconu a explicat, la Digi 24, care este explicația unei prezențe reduse la alegeri, care nu are legătură cu pandemia, ci cu promisiunile neonorate de clasa politică.
„Este efectul Emil Constantinescu, acel moment – 1996 – când românii au ieșit la vot prima oară cu speranța că a abdicat comunismul post decembrist, a fost moment de relativă renaștere comunitară.
Erau foarte multe promisiuni făcute, cu experți, schimbare fundamentală a aparatului de stat. Următorii patru ani au fost poate cei mai grei patru ani de tranziție. Acum, în 2020 e uluitor pentru mine că încă avem această sfadă cu istoria, politicul presupune și în 2020 aceleași cancanuri, aceleași propagande, lozinci. În fapt, politica nu și-a dat încă bacalaureatul și se bucură să bată mingea în curtea școlii”, a spus medicul Gabriel Diaconu, la Digi 24.
Este esențială prezența la vot
„Diseară vom avea câștigători, perdanți, dar și un procent de români cu drept de vot care se deosebesc de ceilalți prin aceea că și-au asumat. Poate o să își dea seama mai târziu că nu au votat pe cine trebuia, dar și-au asumat. Românii trebuie să se întrebe dacă mai sunt dispuși să pună în funcție oameni puși pe cumetrii și interese. Ideal, în democrație, este să câștige cel care are cel mai bun plan, proiect.
Votul în România din 1996 încoace a fost ca o tombolă. Oamenii se înscriu și unii vor câștiga un loc, o poziție. Românii trebuie să meargă la vot pentru că e un exercițiu de igienă, o dată la 4 ani trebuie să îți primenești țara”, a spus Diaconu.
Citește și: Prezența la vot la ora 14.00 a fost de 16,77%