Temperaturile scad brusc în toată țara. Meteorologii se așteaptă la minime de minus 11-12 grade. Va ninge inclusiv în București, iar sud-estul țării va fi din nou afectat de viscol, a spus meteorologul Gabriela Băncilă, potrivit digi24.ro.
Săptămâna viitoare vremea se încălzește iar temperaturile maxime ar putea ajunge chiar și la 15 grade Celsius.
Comparativ cu alte ierni, pătrunderile maselor de aer mai rece, care se suprarăcește în zona Siberiei ajung și în zona Europei. Este scenariul după care se vor desfășura lucrurile în următoarele 4 săptămâni, în sensul de alternanță între pătrunderile maselor de aer mai calde dinspre sud, mai umede. Zona Mării Mediterane este foarte activă.
Sistemele noroase generatoare de precipitații se pot foarte ușor înscrie pe traiectorii care să afecteze țara. Sursa de aer rece reprezintă cel de-al doilea ingredient pentru rețeta a ceea ce înseamnă un episod de viscol la noi în țară.
Este o zonă a Mediteranei foarte activă, sisteme noroase bogate în umezeală. Acestea când intră în contact fie cu un aer rece preexistent duc la transformarea clasică a ploilor în lapoviță și ninsoare. La noapte, în care acest aer rece va determina temperaturi destul de scăzute, vor cobori in partea de est a Transilvaniei spre minus 10-11 grade. Sistemul noros care aduce precipitații în acest aer rece va fi prezent prin faptul că la început precipitațiile vor fi sub formă de ploaie, lapoviță ninsoare.
Chiar în zona Capitalei se pot remarca în cursul zilei de joi precipitații sub formă de ninsoare
Sursa de aer rece reprezintă cel de-al doilea element pentru episodul de viscol la noi în țară. Este o zonă a Mediteranei foarte activă, sisteme noroase bogate în umezeală. Atunci când intră în contact fie cu un aer rece preexistent, fie are loc pătrunderea de aer mai rece, duce la transformarea clasică a ploilor în lapoviță și ninsoare. Acest lucru se va întâmpla la noapte, în care acest aer rece să determine temperaturi destul de scăzute, care să coboare în partea de est a Transilvaniei spre minus 10-11 grade.
Apoi, când sistemul noros care aduce precipitații, iar aerul rece simțită este prezent prin faptul că la început precipitațiile vor fi sub formă de ploaie, lapoviță ninsoare – chiar în zona Capitalei se pot remarca în cursul zilei de joi precipitații sub formă de ninsoare.
Influența ciclonului mediteranean care va aduce precipitații va fi prezenta până spre sfârșitul săptămânii. În zona Dobrogei este posibil ca ploaia să se transforme în ninsoare în zona de alăturare a masei de aer rece, care va staționa deasupra Moldovei, în contact cu aerul bogat în umezeală care vine din sud.
Din cauza diferenței de presiune pe o suprafață destul de mică, acest lucru duce la intensificare de vânt. Ninsorile liniștite pentru zona de sud-est a țării spre sfârșitul de săptămână sunt foarte puțin probabile. Dar spre deosebire de episodul anterior, intensificările de vânt nu vor mai fi la nivelul acela. Se pare că poziționarea acestui ciclon este mai joasă, ceea ce înseamnă o influență cu precipitații solide mai ales în zona Dobrogei continentale și a părții de est a Munteniei – Brăila, partea estică a județelor Ialomița și Călărași. Companiile mari nu vor mai putea distruge hainele noi nevândute