Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat într-o conferință de presă că s-a ajuns la un acord cu privire la redeschiderea școlilor, astfel că elevii vor începe semestrul al doilea pe 8 februarie în bănci, dacă situația epidemiologică o permite.
„S-a reiterat dorința de deschidere a semestrului al doilea în 8 februarie, sub rezerva evoluției epidemiologice, înțelegându-se importanța protecției stării de sănătate a profesorilor și elevilor, a diminuării riscurilor, dar și a necesității organizării unor acțiuni remediale”, a spus Cîmpeanu.
Acesta a precizat că recuperarea materiei „pierdute”, în perioada în care cursurile s-au desfășurat în fromatul online, se va face doar prin devotamentul profesorilor. „S-a subliniat importanța acțiunilor remediale, nu numai pentru cei care susțin examenele naționale. Am fost de acord că este de recuperat, iar recuperarea se va face doar prin devotamentul fiecărui cadru didactic. Se susține dezvoltarea unei tematici corelată cu ceea ce s-a predat și s-a asimilat de către elevi”, a mai spus ministrul Educației.
În ceea ce privește prelungirea școlii online, Cîmpeanu a precizat că miercuri a fost adoptată o Ordonanță de Urgență de modificare a Legii 55/2020, cu un articol unic. „În perioada 11 ianuarie 2021 – 8 februarie 2021, prin excepție de la prevederile alineatului 1, în baza și sub rezerva analizei situației epidemiologice la nivel național realizate de Ministerul Sănătății împreună cu Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției și în baza hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență, prin ordin al ministrului educației, se poate dispune suspendarea activităților care impun prezența fizică a antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ și continuarea activităților didactice în online. Precizăm că dispozițiile prevăzute la Articolul 38, alin.1 din Legea 55/2020 au avut aplicabilitate până la data de 31 decembrie 2020. În condițiile în care pandemia de COVID-19 afectează încă, după cum știm, sănătatea populației, se impune adoptarea în regim de urgență a cadrului legal care să asigure desfășurarea procesului de învățământ astfel încât cadrele didactice și elevii să beneficieze de drepturile constituționale la învățătură și sănătate, în condiții siguranță epidemiologică, demonstrând în același timp dorința guvernului de trecere a școlii în format clasic începând cu cel de-al doilea semestru al anului școlar 2020-2021, sub rezerva evoluției epidemiologice”, potrivit Guvernului.
Citește și: Cîmpeanu vrea un registru unic pentru diplomele eliberate de „Educație”