Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a făcut precizări cu privire la posibilitatea închiderii școlilor și a trecerii în formatul online în timpul valului 5 al pandemiei. Totodată, acesta ia în calcul un alt algoritm, care să nu aibă legătură cu incidența cazurilor, ci cu ponderea persoanelor internate în spital, în urma infectării cu Covid, dând ca exemplu Franța.
De asemenea, aceasta a ținut să sublinieze că lecțiile din celelalte valuri trebuie învățate, astfel încă elevii să aibă cât mai puțin de suportat din această cauză. Reamintim că liceenii și elevii dn gimnaziu au început școala, imediat după Anul Nou, în timp ce elevii din ciclul primar, precum și preșcolarii vor reveni în bănci de luni, 10 ianuarie. Următoarea vacanță, dacă nu va fi impusă în mod forțat din cauza evoluției epidemiologice, va fi în 22 aprilie, la Paște.
„Aţi văzut ce se întâmplă în alte ţări, sunt sute de mii, în Franţa am avut un sfert de milion de cazuri într-o singură zi, totuşi şcolile au funcţionat. De ce? Pentru că sistemul de sănătate nu este supraaglomerat. Asta înseamnă că nu trebuie să fie singurul indicator numărul de cazuri care se înregistrează zilnic, ci şi proporţia de persoane care au nevoie de îngrijiri medicale spitaliceşti obişnuite, cu oxigen sau terapie intensivă”, a declarat Alexandru Rafila, vineri, în cadrul conferinței de presă de la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu” din Capitală.
Mai mult, ministrul Rafila consideră că o astfel de decizie, de suspendare a cursurilor, în formatul fizic, trebuie să țină cont de modul în care se manifestă tulpina Omicron, cea care va deveni dominantă și în România, din punct de vedere clinic, dar și ponderea celor care vor ajunge în spital în perioada următoare. „Dacă vor fi cazuri multe, dar cu o proporţie mică de cazuri care ajung în spital, atunci nu avem niciun motiv să întrerupem activitatea şcolară. Dacă vor fi cazuri multe, cu blocarea spitalelor atunci poate fi luată o măsură temporară, dar menţinerea deschisă a activităţilor şcolare, nu cu orice preţ, categoric, dar cu un altgoritm care să fie raţional şi care să nu repete erorile majore, – aş spune şi îmi pare rău că spun lucrul ăsta – şi în mod repetat, în care şcolile din România au fost închise luni de zile când aveam 100 sau 200 de cazuri pe zi, total nejustitificat şi aş spune chiar iresponsabil”, a mai precizat ministrul Sănătăţii.
Citește și: Rafila crede că în septembrie putem să intrăm într-o normalitate