Personalul navigant al companiei Ryanair intră din nou în grevă 

152 de zboruri vor fi anulate în acest weekend pe aeroportul Charleroi

O nouă grevă în Belgia a personalului navigant al operatorului irlandez low-cost Ryanair va determina anularea a 152 de zboruri în acest weekend pe aeroportul Charleroi. Cei circa 400 de însoţitoare şi însoţitori de bord ai companiei de transport aerian fuseseră îndemnaţi să înceteze munca din 30 decembrie până la 1 ianuarie, provocând peste 100 de anulări de zboruri în acest aeroport, al doilea în Belgia după traficul de pasageri, potrivit digi24.ro.

De sâmbătă până duminică, 76 de zboruri cu plecarea din Charleroi şi 76 de zboruri cu aterizare pe acest aeroport vor fi anulate, iar „circa 20.000 de pasageri urmează să fie afectaţi de această acţiune”, a precizat directorul aeroportului, Philippe Verdonck.

Acesta a adăugat că toţi călătorii vizaţi au fost avertizaţi de Ryanair. Compania irlandeză utilizează 15 avioane cu plecare din Belgia şi greva nu ar trebui să aibă impact asupra avioanelor cu baza în alte ţări. O parte din traficul belgian al Ryanair  va fi asigurat de aceste aparate cu baza în străinătate. O adunare a personalului va avea loc sâmbătă dimineaţă pe aeroportul din Charleroi, a declarat Didier Lebbe, secretar permanent al sindicatului creştin francofon CNE. Angajaţii Ryanair în Belgia au făcut deja grevă în mai multe rânduri anul trecut. Ei acuză compania că face presiuni în mod ilegal asupra salariaţilor pentru a-i determina să lucreze din când în când în alte locuri din Europa, în special la Dublin. 

Aceştia acuză Ryanair că nu îşi declară corect salariaţii la sistemul de asigurări sociale şi că plăteşte salarii uneori sub nivelul minim legal.

. „În acelaşi timp, ei anunţă că vor obţine un profit extraordinar, au mai mulţi bani decât prevăzuseră, iar pentru personalul din cabine, care reprezintă aproape nimic în costurile lor, nu sunt dispuşi să renunţe la nişte bani pentru ca oamenii să aibă cel puţin minimul legal”, declară Lebbe. Ryanair a anunţat miercuri că a revizuit în creştere previziunea profitului său după impozite pentru anul fiscal ce se va încheia la 31 martie, de la 1,325 la 1,425 miliarde de euro, faţă de estimările iniţiale de la 1 la 1,2 miliarde de euro. Aeroportul din Charleroi, care deserveşte peste 190 de destinaţii, în bună parte în bazinul mediteraneean, revendică un trafic de 8 milioane de pasageri anual. El este numărul doi în Belgia după Bruxelles-Zaventem.

ANPC a închis temporar restaurante de lux din Capitală