Jumătate dintre gheţarii de pe Pământ, în special cei de dimensiuni mici, sunt in pericol de dispariţie până la sfârşitul secolului din cauza schimbărilor climatice, potrivit unui studiu. Potrivit oamenilor de ştiinţă, limitarea încălzirii globale ar putea contribui totuşi la salvarea altor gheţari, potrivit g4media.ro.
Studiul, publicat în prestigiosul jurnal Science, oferă cele mai precise proiecţii de până în prezent cu privire la viitorul a aproximativ 215.000 de gheţari din lume.
Autorii au atenţionat asupra importanţei acţiunilor împotriva emisiilor de gaze cu efect de seră responsabile de schimbările climatice pentru a limita topirea gheţarilor şi consecinţele acestui fenomen, în special creşterea nivelului mărilor. „Cred că există o mică licărire de speranţă şi un mesaj pozitiv în studiul nostru, pentru că ne spune că putem face diferenţa, că acţiunile contează”, a declarat Regine Hock, coautoare a cercetării. Daca creşterea temperaturii este limitată la 1,5 grade Celsius peste valorile din era preindustrială, atunci 49% dintre gheţarii lumii vor dispărea până în 2100. Pierderea va reprezenta aproape 26% din masa totală a gheţii, cei mai mici gheţari fiind primii afectaţi.
Cercetătorii estimează că nivelul mării va creşte cu aproximativ 9 centimetri (o creştere care se va adăuga la cea asociată, de exemplu, cu topirea calotelor glaciare).
„Regiunile cu gheaţă relativ redusă, cum ar fi Alpii, Caucazul, Anzii sau vestul Statelor Unite, îşi pierd aproape toată gheaţa până la sfârşitul secolului, indiferent de scenariul emisiilor”, a explicat Regine Hock, cadru didactic la Universitatea din Oslo. Daca creşterea temperaturii ajunge la 4 grade Celsius, cel mai sumbru scenariu analizat, gheţarii cei mai mari, de exemplu cei din Alaska, vor fi mai afectaţi. Ar dispărea 83% dintre gheţari, ceea ce reprezintă 41% din masa totală a gheţii şi o creştere cu 15 centimetri a nivelului mărilor.