Cercetătorii germani au anunțat că vor clona și crește porci modificați genetic, cu scopul de a efectua noi transplanturi de inimă la om, relatează Reuters, citat de Radio Eco Natura.
La începutul acestui an, pentru prima oară în istorie, o echipă de chirurgi americani au transplantat cu succes o inimă de porc în corpul unui bărbat.
Porcii modificaţi genetic vor putea fi folosiţi în scopul transplanturilor umane, începând cu anul 2025
Eckhard Wolf, om de ştiinţă la Universitatea Ludwig-Maximilians (LMU) din München, a declarat că echipa sa îşi propune ca noua specie, modificată din rasa Auckland Island, să fie pregătită pentru teste de transplant până în 2025.
“Conceptul nostru este să începem cu un model mai simplu, şi anume cu cinci modificări genetice” , a declarat Wolf.
Procedura i-a scandilzat pe activiştii care militează pentru drepturile animalelor
Activitatea desfăşurată de Wolf a declanşat o dezbatere aprinsă într-o ţară cu una dintre cele mai scăzute rate de transplant de organe din Europa şi o opoziţie puternică din partea activiştilor pentru drepturile animalelor.
Wolf, care a studiat transplanturile de la animal la om (xenogrefe) timp de 20 de ani, a spus că echipa sa va utiliza tehnologia de clonare încă ineficientă pentru a genera doar ”animalele fondatoare”, din care vor fi crescute generaţii viitoare identice genetic.
Prima generaţie de animale clonate şi modificate genetic este aşteptată să se nască în 2022
“Prima astfel de generaţie ar trebui să se nască anul acesta. Inimile acestor animale urmează să fie testate pe babuini înainte ca echipa să solicite aprobare pentru un studiu clinic pe subiecţi umani, peste doi sau trei ani”, a precizat Wolf.
În Germania, aproximativ 8.500 de persoane se aflau la sfârşitul anului 2021 pe lista de aşteptare, conform datelor Fundaţiei pentru Transplant de Organe din această ţară, notează Reuters.