Recunosc că atunci când mă gândesc la Alina Gorghiu, primul lucru care îmi vine în minte este numele personajului acela din serialul Netflix, Strager Things, pe numele lui „Demogorgon”. Fizic, Alina Gorghiu recunosc că nu are absolut nimic în comun cu personajul mai devreme menționat, însă numele mai-mai că mă face să-l scriu gresit pe cel al liberalei în cauză.
De altfel, în zilele astea, nu numele ei este cel ce-a făcut-o celebră, ci propunerea legislativă controversată potrivit căreia, o anumită categorie de condamnați ar putea foarte frumos să stea acasă, la căldurică, de unde-și pot ipsăși pedepsele cu un mic inconvenient: o brățară electronică.
După ce toată opinia publică i s-a urcat în cap, aceasta pare să nu renunțe la a-și apăra opinia:
„Văd că am generat dezbatere în spaţiul virtual, cu două propuneri legislative votate, marţi, la Senat, de toţi colegii senatori PNL, USR, PMP, UDMR, PSD, cu excepţia a două abţineri.
Munca de documentare pentru cele două propuneri a început cu destul de mult timp în urmă (pentru prima, chiar din 2016, fiind depusă acum în formă îmbunătăţită). Am vorbit despre modificările legislative de sute de ori în spaţiul public.
Ambele propuneri au fost depuse anul trecut, în decembrie. Era imposibil de anticipat la acel moment această pandemie sau că propunerile vor ajunge să fie votate fix acum, lucru care să genereze emoţie. Acestea doar au urmat procedura, potrivit Regulamentului Senatului.
În al doilea rând, a avut loc o dezbatere publică pe subiect, la care au participat reprezentanţi ai Parlamentului, ai penitenciarelor, ai parchetelor, ai CSM, precum şi cadre universitare. Observaţiile rezultate din această dezbatere, cu specialiştii în domeniu, au fost preluate în ambele propuneri legislative.
De asemenea, proiectele au fost analizate şi avizate favorabil de Consiliul Legislativ.
În al treilea rând, prin una dintre propuneri se doreşte operaţionalizarea, din punct de vedere tehnic, a unor prevederi existente deja în legislaţia penală, dar care sunt inaplicabile.
Vă subliniez că nu este nimeni eliberat din închisoare prin aceste legi. Doar instanţa de judecată are prerogativa de a decide individualizarea pedepselor, adică cine execută la închisoare şi cine la domiciliu. Doar pentru infracţiuni uşoare! Nu se aplică celor care au săvârşit infracţiuni de corupţie, de serviciu, precum şi alte infracţiuni grave (omor, trafic de persoane etc.) […].
Aceste măsuri sunt în legislaţia tuturor statelor europene şi sunt considerate benefice.
Dacă veţi avea observaţii, le aştept. Le depunem ca amendamente când vor fi în dezbatere la Camera Deputaţilor, care este cameră decizională. Nu se grăbeşte nimeni. Toţi, dar mai ales eu, ne dorim dezbatere serioasă pe orice iniţiativă.”, a declarat Alina Gorghiu.
Citește și: Rareș Bogdan întoarce armele împotriva PNL