Fostul lider PSD, de asemenea, fostul prim-ministru, Adrian Năstase, a comentat de curând pe blogul personal revenirea celor aproximativ un milion de români în țară. Cum problema principală a tuturor națiunilor planetei este pandemia de Coronavirus, acesta s-a întrebat cum de un număr atât de mare de oameni a reușit totuși să revină, de vreme ce aceștia par să fie principala sursă de infectare din România. De asemenea, în aceeași postare blog, Năstase vorbește despre incapacitatea autorităților de a gestiona un nou val de reîntoarceri. Mai exact, este vorba despre sărbătoarea de Paști care cel mai probabil va aduce acasă un nou șir de diasporeni.
”Cred, totusi, ca vor exista si efecte financiare pozitive ale crizei coronavirusului. Astfel, sunt convins, la Hollywood, sunt deja in pregatire scenarii pentru diverse seriale multi-etnice care sa arate cum a fost invins covid 19.
Pe plan international, as semnala si eforturile ONU, spre exemplu Raportul secretarului general ONU – Antonio Guterres – intitulat „Shared Responsability, Global Solidarity; Responding to the socio-economic impacts of Covid-19”. Raportul a fost publicat in urma cu cateva zile (31 martie) si subliniaza situatia actuala extrem de dificila. Intre altele, pierderea a 5-25 milioane de joburi, pierderea a pana la 3,4 trilioane dolari in venituri salariale, 1,5 miliarde elevi si studenti dar si 60 de milioane de profesori care nu mai participa la cursuri. Astfel, s-a intrat intr-o perioada de recesiune, cel putin la fel de dificila precum cea din 2008/2009.
Raportul subliniaza nevoia, la nivel global, a leadershipului, a solidaritatii, a transparentei, a incrdererii si a cooperarii. Este nevoie, de aceea, sa fie evitate tentatiile masurilor protectioniste iar masurile de restrictionare a circulatiei trans-frontiera sa nu fie mentinute prea mult timp. Sunt importante mobilizarea regionala dar si solidaritatea nationala. Nu insist pe detalii. Vorbe frumoase. Cine doreste, le poate citi in textul Raportului.”, spune Adrian Năstase.
Citește și: Diaspora a adus virusul sau virusul a adus diaspora acasă?
„Desigur, in concret, in fiecare tara, lucrurile se vad diferit. Chiar daca terminologia politica utilizata este asemanatoare
„In Romania, au fost mai multe etape. Prima, la inceputul anului, atunci cand obiectivul principal era realizarea alegerilor anticipate. Evident, in acel context, voturile celor din diaspora erau importante iar masurile de control la frontiera nu trebuiau sa-i enerveze. Astfel s-a ajuns la intrarea in tara a peste 1 milion de persoane, venind din zone de risc si intrate fara un control riguros. „Baletul” initial intre rigoare si permisivitate a determinat cresterea exponentiala a imbolnavirilor. Aceste lucruri au devenit mai evidente in ultimile saptamani iar situatia din orase precum Suceava au dus la adoptarea unor masuri mai dure.
Apropierea Sarbatorilor de Pasti genereaza noi probleme. Autoritatilor au, din nou, o dificultate in a trata presiunea de la frontiera a celor care vor sa-si viziteze rudele. „Fratii nostri”, „compatriotii nostri” sunt anuntati ca daca vin in tara vor fi bagati 14 zile in carantina, inainte de a merge acasa. E adevarat, prioritatea politica a alegerilor anticipate s-a evaporat.
Nu vreau sa se creada ca nu apreciez eforturile facute la MAI, Ministerul Sanatatii sau MAPN in batalia cu flagelul coronavirusului dar vreau sa subliniez ca intarzierea in luarea unor decizii a avut la baza marunte ratiuni politico-electorale.
Ramane, in continuare, tentatia unor initiative politice populiste si cea a gasirii unor „tapi ispasitori” in afara tarii.”, menționează Adrian Năstase pe blog.
Citește și: Marcel Ciolacu și Rareș Bogdan par să rezoneze