Arafat nu are vești prea frumoase pentru credincioși, religioși, culte și pupătorii de icoane. BOR și înfocații susținători BOR se agită din nou. E un nou război al părerilor. Iarăși, e departe de a fi un subiect de actualitate, dar e un subiect de revoltă. Dacă orice revoltă înseamnă, automat, mulțime, mulțimea de aici se multiplică în absolut orice spațiu virtual.
Nu-mi place ideea de bulă și am mai insistat pe asta. Dacă tot ce faci este să te înconjori de oameni ca tine, care gândesc ca tine, nu ai rezolvat nimic. BOR în sine este o mare bulă, unde toți se smiorcăie într-un cor bizantin și-ți citează din Biblie. Se smiorcăie și acum, chiar și pe Facebook, pentru că fiecare preoțel are dreptul la o pagină și la o părere. Manipularea e la ea acasă. Iar.
Arafat e de părere că sănătatea primează și tot Arafat spune că instituțiile de cult ar trebui să mai aștepte:
”Bisericile nu vor putea fi deschise din 15 mai. Ştiu că pentru oamenii credincioşi e foarte important, dar nu se vor deschide în primul val. Să vedem din al doilea val şi cu ce măsuri. Dar reprezintă una dintre zonele în care merg bătrâni, peroane vulnerabile. Clar acolo va trebui să se ia unele măsuri. Ştiu că există o deschidere la nivelul Patriarhiei să ia măsuri de distanţare, dar nu poţi să vii cu măsuri de relaxare brusc. Relaxarea va fi graduală. Cu siguranţă se va ajunge şi la deschidere”.
Înțeleg că pentru credincioși e foarte importantă ideea de templu. De acoperiș. De uniune. De loc unde să se adune și să-și strige, în cor, credința. Ce nu înțeleg ei e că respectiva credință nu va dispărea odată cu virusul. Și-o pot păstra. Și-o pot exersa.
Dar e doar un apel la răbdare și un apel la faptul că fiecare are dreptul să se roage în propria sufragerie. Sau în dormitor. Sau oriunde se simte confortabil, atât timp cât confortul propriu nu-mi pune mie sănătatea în pericol.
Cu puțină răbdare suntem datori cu toții. Important e să renunțăm pentru câteva secunde să trăim în bula noastră și să vedem ce e bine și ce e corect și pentru celălalt. Iar dacă pentru mine sănătatea e importantă, iar pentru tine, ca ortodox fervent, nu e, înseamnă că nu prea respecți ce zice Biblia. Sau poate că-ți place Biblia doar în public. Iar aia nu e credință.
Citește și: Când, unde și cui se roagă copiii de clasa I ?