Apicultorii din judeţul Hunedoara sunt nemulţumiţi deoarece nu-şi mai pot vinde mierea la preţuri care să le acopere cheltuielile. Cantităţile mari de miere care au ajuns în ţară din Ucraina şi China, au determinat o scădere cu 35% a prețului mierii, în ultimii trei ani. Peste 100 de tone de miere de foarte bună calitate se află în magaziile apicultorilor din județul Hunedoara, potrivit g4media.ro.
Din cauza prețului mic, oamenii refuză să mai vândă mierea produsă în ultimii trei ani. Vicepreședintele Asociației Crescătorilor de Albine Hunedoara, Tiberiu Korb, susține că motivul scăderii prețurilor ține de importul masiv de miere din Ucraina și China.
“S-a adus miere din Ucraina și din China la niște prețuri derizorii, foarte foarte mici. Marii angrosiști de miere au făcut stocuri mari. În condițiile acestea, mierea de la apicultorul român nu s-a luat sau, dacă s-a luat, s-a luat la niște prețuri foarte, foarte mici. La ora actuală sunt foarte mulți apicultori care au zeci de tone de miere acasă, n-au putut să o valorifice. La salcâm bio, prețul de achiziție în 2021, era 35 lei per kilogram și acum aceeași miere este cam la 22 lei pe kilogram. Dar nu să cumpără, nici așa. Se cumpără cantități mici. Deci, efectiv, oamenii stau cu miere acasă blocați”, spune Tiberiu Korb.
Reprezentantul apicultorilor din județul Hunedoara crede că statul trebuie să intervină și să protejeze producătorii români. Exemple în acest sens există, trebuie doar aplicate, susține vicepreședintele Asociației Crescătorilor de Albine Hunedoara.
“Singura ieșire ar fi ca toată mierea care vine din afara comunității europene să se pună o taxă, cum fac țările nordice, de exemplu, Norvegia. Noi măcar pentru mierea din Ucraina și mierea din China să facem lucrurile astea. Probleme sunt și nu le rezolvăm noi aici, din păcate, dar încurajez toți apicultorii să meargă înainte. Mierea nu se strică, e un mare avantaj să poți să ții pe stoc, să o valorifici atunci când îți scade bine. Faci miere, ai pe ce să pui în mâna atunci când nu ai bani, chiar dacă o dai la un preț mai mic”, mai spune Tiberiu Korb. Zonele marine ale Arcticii ar putea rămâne fără gheaţă din anii 2030