Emiratele Arabe Unite și Oman au înregistrat cele mai abundente precipitații, de când au început înregistrările meteorologice în aceste zone, în 2024. Deluviile din Kenya au provocat pierderea a numeroase vieți, potrivit digi24.ro.
Și în Brazilia, inundațiile au afectat o suprafață echivalentă ca mărime cu cea a Regatului Unit. Inundațiile au strămutat peste jumătate de milion de oameni.
Creșterea temperaturilor globale, cauzată de arderea combustibililor fosili, face ca precipitațiile să fie frecvente și mai severe în majoritatea părților lumii. Gazele cu efect de seră eliberate în atmosferă acționează ca o pătură pe pământ, captând căldura și provocând creșterea temperaturii. Acest lucru duce la o evaporare mai rapidă a apei pe uscat și pe mare. Acest lucru înseamnă că atunci când plouă, există mai multă apă de eliberat. Și atunci când o cantitate uriașă de ploaie este aruncată pe pământ într-un interval scurt de timp, acest lucru poate duce la inundații. Capacitatea aerului de a reține umiditatea crește cu 7% cu fiecare creștere de 1 grad Celsius. Din epoca preindustrială, temperatura globală a aerului a crescut cu aproximativ 1,3 grade Celsius.
Creșterea temperaturii face să cadă mai multe precipitații sub formă de ploaie în loc de zăpadă, ceea ce poate face regiunile de mare altitudine vulnerabile la inundații și alunecări de teren.
Un studiu din 2022 publicat în jurnalul de știință Nature a constatat că în părțile înzăpezite, la înălțime înaltă ale emisferei nordice, precipitațiile extreme au crescut cu o medie de 15% la 1 grad Celsius de încălzire. Schimbările climatice influențează frecvența ploilor puternice în timpul furtunilor și a izbucnirilor bruște prin influența lor asupra modelelor atmosferice și meteorologice complexe. La nivel global, la o creștere a temperaturii de 1,5 C, pe care lumea este din ce în ce mai aproape de a o atinge, precipitațiile abundente care ar fi avut loc o dată la 10 ani vor avea loc de 1,5 ori la fiecare deceniu și vor fi cu peste 10% mai puternice, potrivit ONU.
Anul trecut, vremea în Europa a fost cu aproximativ 7% mai ploioasă decât în mod normal, cea mai mare parte a continentului întâmpinând condiții mai umede decât media.
Precipitațiile record au declanșat inundații în Italia, Norvegia, Suedia și Slovenia. Potrivit unei estimări, în medie, 1 din 4 extreme record de precipitații din ultimul deceniu pot fi atribuite schimbărilor climatice. Inundațiile, printre cele mai răspândite dezastre naturale, sunt adesea devastatoare. Din anul 2000 se estimează că proporția persoanelor expuse la inundații a crescut cu 24%. În Europa, Germania are cel mai mare număr de persoane expuse riscului de inundații, urmată de Franța și Țările de Jos. În 2023, o treime din rețeaua fluvială a continentului a înregistrat debite depășind pragurile de inundații „înalte” și cu 16% depășind nivelurile „severe”. Nivelurile din decembrie au fost cele mai ridicate înregistrate, cu debite „excepțional” de mari într-un sfert din râurile continentului.