Meteorologii avertizează: România, afectată din weekend de furtuni puternice

Sunt așteptate furtuni și vijelii de scurtă durată

Furtuna
Furtuna sursa foto pixabay

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis prognoza meteo pentru următoarele 6 zile. După câteva zile cu temperaturi mai scăzute și dominate de ploi, temperaturile vor începe să crească de vineri și vor deveni caniculare în weekend, potrivit stiripesurse.ro.

În acest interval de 6 zile, în cursul serii, sunt așteptate furtuni și vijelii de scurtă durată, mai ales în weekend.

Miercuri și joi, în țară cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla în general slab. Temperaturile minime vor fi de la 8…9 grade în estul Transilvaniei, până spre 21…22 de grade pe litoral. Spre dimineață, pe areale mici, mai ales în zonele depresionare se va forma ceață. Joi și vineri, în țară vremea va continua să se încălzească, devenind călduroasă în majoritatea zonelor, pe arii restrânse caniculară în sudul țării. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare și izolat averse slabe, după-amiaza – cu precădere în zonele montane, iar spre sfârșitul nopții, posibil, în regiunile vestice și nord-vestice. Vântul va sufla slab până la moderat.

Temperaturile maxime se vor încadra în general între 28 și 35 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse între 13 și 22 de grade, mai coborâte în estul Transilvaniei, până la 9…10 grade.

Vineri și sâmbătă, vremea va fi călduroasă în sud-vestul, sudul și estul țării. Local în Oltenia și Muntenia va fi caniculă și disconfort termic în creștere. În rest, temperaturile vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate după-amiaza și seara, când la munte, local în Maramureș și Transilvania, pe arii restrânse în Oltenia, Muntenia și Moldova și izolat în rest, vor fi averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului.

Pe spații mici vor fi cantități de apă mai însemnate (peste 15…20 l/mp), vijelii și punctiform căderi de grindină.

Temperaturile maxime se vor încadra în general între 26 și 36 de grade, iar cele minime între 11…12 grade în depresiunile Carpaților Orientali și 21…23 de grade pe litoral. Sâmbătă și duminică vremea va fi călduroasă în majoritatea zonelor, pe arii restrânse caniculară și cu disconfort termic ridicat în orele amiezii în sudul țării. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare după-amiaza, când pe spații mici în zonele montane și doar izolat în rest vor fi ploi slabe, de scurtă durată. Vântul va sufla slab și moderat.

Numărul românilor care au diabet s-a dublat într-un deceniu